Comisia Europeană anticipează pentru 2015 un deficit bugetar de 1,6% din PIB în România, uşor peste nivelul de 1,5% înregistrat în 2014, dar în 2016 prognozează deteriorarea semnificativă a indicatorului, la 3,5%, din cauza reducerilor de taxe care pun sub semnul întrebării consolidarea bugetului.
„Deficitul bugetar va creşte uşor la 1,5% din PIB în 2015, în condiţiile în care scăderea raportului dintre veniturile fiscale şi PIB va fi mai mare decât reducerea cheltuielilor”, se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene.
Estimările referitoare la venituri includ impactul anual al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, reducerea taxei pe construcţiile speciale şi reducerea TVA pentru alimente şi servicii, care va fi aplicată în luna iunie.
Comisia notează faptul că creşterea salariilor este ţinută sub control de îngheţarea parţială a salariilor din sectorul public.
Pentru 2016, Executivul UE prognozează o înrăutăţire puternică a deficitului bugetar, la 3,5% din PIB, din cauza impactului reducerilor de taxe pregătite de Guvern.
„Estimarea include noul cod fiscal adoptat de Guvern pe 18 martie, care aşteaptă aprobarea de către Parlament. Codul fiscal include o serie de reduceri de taxe, precum reducerea TVA cu patru puncte procentuale în 2016, reducerea accizelor, eliminarea impozitării dividendelor şi a taxei pe construcţiile speciale”, potrivit raportului, care ia în considerare şi expirarea actualului regim al redevenţelor pentru resursele naturale şi creşterea contribuţiilor pentru asigurări sociale către pilonul al doilea de pensii.
Estimările CE referitoare la buget ar putea fi îmbunătăţite, întrucât amploarea reducerilor de taxe ar putea fi revizuită în scădere. Un amendament pentru atenuarea reducerilor accizelor şi taxarea dividendelor, aşa cum a propus o comisie a Senatului, ar aduce deficitul aproape de nivelul de 3% din PIB, notează raportul.
În termeni structurali, deficitul bugetar va rămâne stabil, la circa 1,3% din PIB în 2014-2015, dar se va înrăutăţi la 3,4% în 2016.
Datoria publică urmează să crească de la 39,8% din PIB în 2014 la 42,4% din PIB în 2016.
Vicepreşedintele CE, Valdis Dombrovskis, a declarat, în 8 aprilie, după discuţii la Guvern cu premierul Victor Ponta, că CE este preocupată de planul Guvernului de a reduce pragurile la TVA, măsura care, potrivit Bruxelles-ului, are un efect fiscal sustanţial negativ.