ClujAzi

Fii informat!

Ce pot vizita clujenii la Noaptea Muzeelor 2015

noaptea muzeelor clujaziMuzeul Etnografic: demonstraţii de gravură, târg popular şi recital de acordeon

Expoziția temporară – „Albrecht Dürer – Maestrul gravurii renascentiste”

Albrecht Dürer (1471-1528, Nurnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una dintre personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. A realizat cca 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru. 111 gravuri și opere de artă pot fi admirate în cadrul acestei expoziții.

Demonstrație de gravură

O inițiere teoretică și practică în arta gravurii realizată de specialiștii de la Nautra Paper, în care dimensiunea estetică a tehnicilor se împletește cu descrierea modalităților de execuție. Vor fi prezentate instrumentele, materialele și etapele de lucru, iar imprimările realizate la fața locului vor fi oferite la prețuri promoționale.

Expoziția permanentă

Actuala expoziţie permanentă, intitulată „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”, vernisată în anul 2006, încearcă să reconstituie, prin exponate, universul rural transilvănean, caracterizat prin organicitate, evidenţiind complexitatea sa nebănuită şi coerenţa funcţională a componentelor sale.

Expoziția tactilă

„Atinge şi înţelege – mesajul tactil al obiectelor ţărăneşti tradiţionale” a fost realizată în 2009, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul proiectului „Șanse egale în accestul la cultură”. Expoziţia este destinată în primul rând vizitatorilor cu deficienţe de vedere, oferind însă, în acelaşi timp, o experienţă de un tip aparte şi vizitatorilor obişnuiţi, mai ales unei anumite categorii de vârstă: copiilor dornici să atingă şi să manipuleze asemenea obiecte neobişnuite.

Târgul „Tradiții culinare și artă meșteșugărească”

În curtea muzeului va fi organizat un târg al meșterilor populari. Iubitorii creaţiei tradiţionale şi amatorii de suveniruri turistice pot achiziţiona produse ale activităţii unor creatori populari contemporani.

„De la baroc la contemporan” – recital de acordeon clasic Pietro Roffi

Recital solistic cu repertoriu muzical de la baroc la perioada contemporană. O adevărată călătorie in istoria muzicii în compania unui instrument care acoperă o paletă colorată a repertoriului universal: Bach, Scarlatti ,Pachelbel, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Haydn, Schumann, Chopin, Franck, Satie, Ravel, Respighi, Ligeti, Gubajdulina, Cage, Sciarrino, Kusyakov, Murto, Piazzolla…

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universității Babeș-Bolyai

Adresa: Str. M. Kogălniceanu nr.1, Cluj-Napoca

Big five – Extincții pe Glob, Program de vizitare: 19-24

În istoria geologică a Terrei au existat cinci extincții majore în urma cărora cca. 98% dintre speciile care au trăit vreodată pe Glob sunt extincte. Astfel, expoziția temporară va cuprinde resturi fosile ale speciilor dispărute în urma celor cinci extincții.

Muzeul de Artă: „O noapte la Palat, cu concerte și fotografii de patrimoniu”

Pentru ediţia din 2015, Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregăteşte un program special, intitulat „O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziţii şi fotografii de patrimoniu”. Aceasta îşi propune să prezinte o suită de activităţi culturale şi de divertisment, asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei (1787-1822), Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referinţă pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania.

Cu această ocazie va fi introdus în circuitul de vizitare balconul palatului, cu bogate decoraţii simbolice, vizitat în decursul istoriei de împăraţii Francisc I şi Franz Joseph. Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. De asemenea, va putea să viziteze Galeria Naţională, expoziţiile temporare şi o expoziţie de fotografie, deschisă special cu această ocazie, pentru a evidenţia valoarea excepţională a patrimoniului arhitectural al Clujului.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Program de vizitare: 19.00 – 24.00, Adresă: Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca

DE VITA CAESARUM – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth
Expoziţia propune prezentarea „seriei imperiale” a lui Wermuth (216 piese păstrate în colecţia muzeului clujean, dedicate împăraţilor romani, bizantini, carolingieni, romano-germanici şi habsburgici) într-un cadru care evidenţiază climatul cultural-politic al epocii baroce în Europa centrală.

SARMIZEGETUSA REGIA. Cromatică şi decor în antichitatea dacică
În patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei se află cea mai însemnată şi numeroasă colecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Expoziţia de faţă îşi propune să aducă în atenţia publicului larg şi a specialiştilor categorii diverse de piese, precum ceramica pictată, armături din fier, vase din bronz, podoabe din argint, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc. Vizitatorul este invitat la o incursiune într-un lume de acum două mii de ani, cu preferinţele sale pentru anumite culori, imagini sau decoruri.

Muzeul Farmaciei

Program de vizitare: 19.00 – 24.00, Piața Unirii nr. 28 (colț cu Regele Ferdinand)

Colecţia de Istorie a Farmaciei conține un patrimoniu bogat de obiecte care refac atmosfera vechilor farmacii transilvănene şi o secțiune dedicată aparaturii medicale folosite în spitalele clujene până în anii 1970. În cadrul evenimentului Noaptea muzeelor se poate vizita şi mica expoziție temporară dedicată istoriei afrodiziacelor, care conține vase farmaceutice, ingrediente şi preparate considerate de-a lungul timpului a stârni pasiunea.

Muzeul Universității Babeș-Bolyai

Program de vizitare: 19-24, Adresă: str. Kogălniceanu nr. 4, parter

Expoziţia temporară „Banatul la 2014” cuprinde imagini din Banatul istoric. Acestea au fost realizate în cadrul proiectului Living Heritage, an Unlimited Resource for Tourism Development, IPA Cross-Borders, derulat de Universitatea de Vest Timişoara, în parteneriat cu Municipalitatea Kikinda (Serbia), Camera de Comerț și Industrie a județului Timiș și Institutul Intercultural din Timișoara. Expoziţia este deschisă în perioada 12-31 mai 2015.

Fotografiile etnografice au fost făcute de studenți ai secțiilor de Studii culturale și Geografie în șapte areale din Banatul istoric și anume: Herneacova – Recaș și Făget (jud. Timiș), Caransebeș, Herculane (jud. Caraș- Severin), Dubova (jud. Mehedinți), Kikinda (Serbia), respectiv Uzdin – Nicolinț (Serbia).

Expoziția este alcătuită în jurul a cinci teme: oameni, peisaje pitorești, tradiții de neuitat, case, hrană. Concept grafic și panotaj: Andrei Condoroș

„Noaptea Muzeelor”, sub semnul protestelor

Mai multe muzee din ţară, inclusiv din Cluj, vor acoperi cu pânză un obiect valoros pentru că „s-ar putea ca data viitoare să n-o mai găsiți deloc – nici pe ea, nici muzeul”, din cauza retrocedărilor de clădiri. Ultimul imobil valoros retrocedat recent este Castelul Goga din Ciucea.