Vineri a fost inaugurată cea mai mare fermă de bizoni din Europa, în comuna clujeană Recea Cristur, la limita judeţelor Cluj şi Sălaj. Deocamdată investiţia este estimată la cel puţin 2,5 milioane de euro şi este susţinută de către un economist german, Hans Kinger, în colaborare cu Toma Rus şi Claudiu Jelcan, care se ocupă de administrarea afacerilor din România care vor fi implicate în proiect.
Finanţatorii nemţi au fost atraşi în primul rând de tradiţia Transilvaniei în creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor agricole, dar şi de legăturile strânse pe care le au cu rădăcinile lor istorice sau de faptul că în zonă există mult teren nelucrat, abandonat în ciuda potenţialului uriaş de valorificare.
Alţi 50 de bizoni din Danemarca s-au alăturat, ieri, turmelor crescute la Cluj, care împreună cu un pui fătat la Ţaga consemnează în registrele crescătorilor un total de 278 capete.
Întreaga producţie de bizoni a Europei – care atinge anual 100 de capete -, pe următorii 4 ani a fost contractată pentru ferma din comuna Recea Cristur, Toma Rus (care îşi petrece aici cel puţin jumătate din an) anunţând că se doreşte cât mai curând atingerea pragului de 2000 de bovine. Un asemenea obiectiv revendică însă şi o mare suprafaţă de teren care trebuie să fie concesionată, în stare liberă unui exemplar fiindu-i asigurat un hectar de păşune.
Cum în 24 de ani de după Revoluţie, nu s-a prea plătit niciun ban pentru păşunea comunală, iar potrivit legii, acele terenuri abandonate se scot la licitaţie, primăria s-a bucurat de sprijinul investitorilor, care au asigurat instituţiei numai anul trecut venituri suplimentare de peste 100.000 de lei.
Deşi au acte pe cele 500 hectare de teren concesionate la ora actuală, noii proprietari au cedat o parte din păşune localnicilor, pentru a nu exista lipsuri în hrana animalelor, şi mai mult, şi-au donat şi subvenţia de la APIA pe pământul lucrat.
„În urmă cu 2 ani, când i-am adus în zonă pe investitorii din Germania şi Austria, a fost unpic de zâmbet pe buzele tuturor. Iată că lucrurile se concretizează şi se concretizează frumos, în 2 milioane de euro şi mai important, în 30 de noi locuri de muncă. Şi investiţia va creşte în perioada viitoare, şi locurile de muncă vor creşte. Dânşii deja donează fonduri centrului de bătrâni al Consiliului Judeţean din comună, iar în plus vorbim de agricultorii din zonă, care vor vinde hrană pentru aceste animale”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Potrivit lui Claudiu Jelcan, foarte multe afaceri clujene sunt legate pe orizontală de BT Bison Ranch; spre exemplu, supermarketul din comună înregistrează venituri suplimentare cu 25.000 de lei lunar de la deschiderea fermei de bizoni. Investitorii au subliniat vineri că sunt dispuşi să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca banii pe care îi pun la bătaie să fie consumaţi pe activităţi ale firmelor locale deşi de multe ori îi costă mai scump decât serviciile şi produsele contractate din străinătate.
Însă la Recea se doreşte mai mult decât amenajarea unei ferme de bizoni capabile să se autosusţină prin producţia proprie de nutreţ şi sacrificarea animalelor.
„Avem deja amenajat în mare parte ţarcul pentru vânătoare, iar apoi, după ce vom obţine actele necesare potrivit legii, vom realiza aici un complex de vânătoare în care vor fi şi crescute alte animale precum cerbii lopătari şi mufloni, alături de nişte ferme de sturioni şi o mini-grădină zoologică”, a adăugat Toma Rus.
Toate acestea vor fi însoţite de un proiect turistic de mari dimensiuni, care presupune inclusiv construirea de hoteluri şi pensiuni.
„Sunt convins că am făcut alegerea potrivită să fac investiţia în această ţară deoarece aici este o tradiţie cultivarea pământurilor şi creşterea animalelor. Bineînţeles că m-am bucurat că am fost sprijinit de preşedintele Consiliului Judeţean, iar un alt argument a fost existenţa Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, care îmi permite să vin foarte des aici. Mai aş avea de adăugat şi Transilvania, care pentru noi, care provenim din Germania, înseamnă foarte mult din punct de vedere istoric”, a precizat Hans Kinger.
Pentru un kilogram de carne de bizon, gurmanzii sunt dispuşi să ofere pe piaţă 70 euro, depinde de calitate, însă abia în anul 2017 este aşteptat primul profit de pe urma acestei afaceri, prin valorificarea alimentului scăzut în colesterol în cadrul unui lanţ de stakehouseuri pe teritoriul Germaniei. Totuşi, primul restaurant de acest tip va fi conceput la Cluj, promit investitorii.