Ediţia 2014 a Festivalului Internaţional Comedy Cluj va cuprinde 192 de filme din 38 de ţări, selectate timp de un an de către echipa organizatoare a evenimentului. Potrivit directorului festivalului, Horaţiu Dan, cea de-a şasea ediţie a evenimentului va avea o competiţie extrem de puternică, peste 100 de invitaţi, un juriu profesionalizat în foarte multe domenii, cu oameni care posedă mare experinţă.
„Echipa de selecţioneri au făcut o selecţie completă deşi nu e uşor să selecţionezi comedia, pentru că poate să ia foarte multe forme şi există foarte multe tipuri de umor, care diferă de la o cultură la alta. Credem că aceasta ediţie, a VI-a a festivalului, reuşeşte să vadă dincolo de acest umor pur, să găsească filme în care umorul se combină foarte mult cu drama. E la fel ca-n viaţă: umorul bun trebuie să atingă şi nişte teme serioase, dintr-o perspectivă comică”, a declarat, luni, Horaţiu Dan.
Evenimentul vine în acest an cu o serie de evenimente conexe, o combinaţie de jazz şi stand-up comedy tribut Frank Sinatra, susţinut de muzicianul Gabriel Farkas şi formaţia sa, duminică, la Opera Maghiară, un spectacol de dans contemporan din Israel, o întâlnire cu casa de producţie de trailere Good Hands, cea mai bună casă de trailere, recompensată cu Oscarul pentru marketing de film, la L. A., multe alte seminarii şi workshopuri cu intrare gratuită.
Gala de deschidere va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19,00, la Cinema Florin Piersic, apoi se dă startul celor 10 zile de proiecţii. În premieră va fi prezentat filmul Hector în căutarea fericirii, „o comedie britanică foarte optimistă, care atinge nişte puncte esenţiale ale existenţei”.
Comedy Cluj 2014 este caracterizat de o competiţie puternică, în care au fost incluse filmele: E uşor să trăieşti cu ochii deschişi, Alan Partrige, Jack în regatul femeilor, Rămas bun lumii, Sunshine on Leith, Pot să mă las când vreau şi Marile umbre. Cele două jurii vor avea o misiune dificilă anul acesta. Cei cinci membri ai juriului principal provin din diversele zone ale lumii cinematografice: regizorul olandez Lodwijk Crijns, jurnalistul Mihai Fulger, regizoarea clujeană Cecilia Felmeri, regizorul Mike Ott, croatul Igor Mirkovic. Juriul doamnelor şi domnişoarelor, care va premia scurt metrajele studenţeşti şi independente, este format din Diana Cavallioti, Iulia Verdeş şi Andreea Vasile.
„Credem în efectele benefice asupra societăţii ale comediei, credem că la un moment dat sociologii de la UBB ar putea să facă un studiu asupra comediei. Ne bucurăm că şi alţii au început să se organizeze evenimente de acest fel în România după succesul Comedy Cluj, care continuă să fie cel mai mare festival de film de comedie din Europa”, a adăugat directorul festivalului, Horaţiu Dan.
Premiul de excelenţă din acest an va fi acordat lui Victor Rebengiuc, care va asista vineri, 17 octombrie, la o proiecţie specială în cadrul festivalului.
Filmul de închidere va fi o proiecţie specială, Pride, premiată la Cannes, deschisă publicului clujean sâmbătă seara, în cadrul unei gale a cărei amfitrion va fi Gianina Corondan.
Preţurile biletelor rămân neschimbate faţă de anul trecut: preţ întreg – 9 lei, respectiv 7 lei pentru studenţi şi pensionari.