ClujAzi

Fii informat!

Centru de cercetare medicală în valoare de 10 milioane de euro, inaugurat la Cluj-Napoca

În 2010 a fost aprobat la nivelul Consiliului Judeţean Cluj un proiect prin care era susţinută dezvoltarea unui centru medical de cercetare sub coordonarea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Joi, la patru ani de la acel moment, a fost inaugurată infrastructura de ultimă generaţie, proiectul final fiind estimat la 10 milioane de euro, fonduri atrase din finanţare europeană.

Este pentru prima dată în medicină când se creează o structură de cercetare pentru medicina perinatală. Directorul de proiect, acad. prof. dr. Florin Stamatian, centrul IMOGEN este locul de întâlnire dintre doctoranzi şi profesorii cu experienţă, care să-i ajute pe cei tineri în activitatea medicală. De asemenea, aici se întâlnesc serviciile de sănătate pentru pacienţi, care beneficiază de cea mai modernă aparatură din ţară, învăţământul medical aplicabil şi învăţământul creativ, realizat prin cercetare.

Cu toate că proiectul s-a lovit de multe obstacole birocratice, care au inclus respingerea de două ori pentru finanţare şi lipsa unui cadru legislativ care să permită finanţarea din partea Ministerului Sănătăţii a centrelor de cercetare medicală, echipa de implementare a reuşit să ducă la bun sfârşit o idee care a trebuit să fie transcrisă în 7.000 de pagini.

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat la inaugurare că va depune toate eforturile pentru ca Ministerul Sănătăţii să aprobe finanţarea necesară funcţionării la parametri de vârf a centrului. „Puterea Clujului este prin puterea care vine din oamenii pe care îi avem aici, din universităţile clujene. Puterea acestui centru vine de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, care a obţinut diplomă de excelenţă la nivel naţional pentru cercetare. Tinerii care sunt afară şi care îşi spuneau: aş veni acasă dacă aş avea condiţiile din occident, acum se vor întoarce”, a mai precizat prefectul.

„În primul rând mă bucur că absorbţia fondurilor europene, cu toate dificultăţile facerii, a primei etape, capătă contur şi se realizează. Este o mare satisfacţie să vezi acest lucru: guverne diferite pun umărul ca aceste proiecte să se realizeze. Acesta este Clujul universitar. Ceea ce avem aici este o emblemă pentru Cluj. Clujul aduce plus valoare, se defineşte prin cercetare, dezvoltare, inovare, iar acest centru ne defineşte ceea ce suntem şi unde vom merge. Avem şi alt proiect important pentru următorii 10 ani, Cluj Innovatin City, axat tot pe universităţi, pe plusul valoare pe care Clujul îl poate da în cercetare, inovare, IT şi mă bucur că acest centru de cercetare pune ţăruşi importanţi în consolidarea profilului universitar de cercetare, dezvoltare şi inovare a Clujului. Al treilea lucru este despre profesorul Stamatian. Nu cred, n-am întâlnit, şi o mică experienţă am, un om mai dedicat pentru un proiect decât profesorul Stamatian pentru ca acest proiect să se realizeze. Eram prim ministru, aveam problemele ţării pe cap, dar nu scăpa o ocazie să-mi spună: mai am o problemă cu centrul de acolo, de la Cluj. Urmau discuţii cu cei din ministere, calvarul nu s-a încheiat, pentru că dificultăţile birocratice inerente continuă pentru acest centru deschizător de drumuri în România, dar fără dorinţa sa de a se realiza acest proiect, el n-ar fi prins contur. De la facere şi până la inaugurare, cu toate greutăţile prin care a trecut şi n-a abandonat. De multe ori a fost în pragul să spună: dar pentru ce? Dar a pus mai presus interesul public pentru Cluj decât un simplu a spune: nu se poate”, a afirmat primarul Emil Boc.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Dorina Duma, decanul FSPAC, Călin Hinţea, Cătălin Baba, Cosmin Irimieş, fostul ministru al Educaţiei, Mihail Hărdău, directorul Spitalului Municipal Clujana, Nicolae Constantea, preşedintele Senatului UMF, dr. Ioan Florian, şeful Catedrei de diabet, boli de nutriţie şi metabolism al UMF, dr. Nicolae Hâncu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, delegat cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ, Horaţiu Cătărig.

„Sunt manager la un proiect asemănător. Totul a început cu o competiţie la care au participat mai multe echipe de cercetare în cadrul căreia mai multe echipe au obţinut finanţarea unor asemenea proiecte. Profesorul Stamatian a reuşit să termine proiectul, noi suntem undeva la jumătatea drumului, alţii încep şi dânşii. E o strategie naţională în care mai multe echipe universitare au fost implicate, care înseamnă accesul la fonduri europene şi construcţia unor asemenecea centre de cercetare. N-a fost uşoară nici competiţia, nici ceea ce a urmat. Îl felicit pe profesorul Stamatian că a dus proiectul până la capăt… nu era normal ca experienţa să întâmpine atâtea obstacole, era un lucru pozitiv, cu o echipă care s-a angajat să folosească fonduri europene într-un scop a cărui semnificaţie este multiplă şi cu toate astea au fost ani de eforturi care nu s-au finalizat. E nevoie şi de o schimbare de mentalităţi la nivel legislativ. E un centru de cercetare modern, care are o dublă semnificaţie: una academică – am un mare respect pentru universitatea de medicină din Cluj, iar promovarea academică ar trebui să fie realizată în primul rând prin rezultate din activitatea de cercetare, prin publicaţii de impact la nivel naţional şi internaţional, ori a pune centrul la dispoziţia comunităţii academice clujene înseamnă a stimula dezvoltarea întregii universităţi; în al doilea rând cercetarea are conotaţii mai ample: primarul, care era prim-ministru, ştia că cercetarea a fost considerată chiar la nivel european ca un posibil motor, chiar principal, de dezvoltare a Europei”, a declarat preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, dr. Irinel Popescu.

În total, în cadrul centrului vor activa aproximativ 30 de specialişti în medicină, la care se vor adăuga şi personal auxiliar. Structura a fost dezvoltată pe patru arii de cercetare: imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie maxilo-facială şi neurologie.

IMOGEN clujazi13

IMOGEN clujazi1

IMOGEN clujazi2

IMOGEN clujazi3

IMOGEN clujazi4

IMOGEN clujazi5

IMOGEN clujazi6

IMOGEN clujazi7

IMOGEN clujazi8

IMOGEN clujazi10

IMOGEN clujazi11

IMOGEN clujazi12