ClujAzi

Fii informat!

Circa 9.000 de articole pirotehnice au fost confiscate de către poliţiştii clujeni

Circa 9.000 de articole pirotehnice au fost confiscate de către poliţişti în urma unor activităţi derulate în cadrul acţiunii FOC DE ARTIFICII.

Poliţiştii desfăşoară activităţi în cadrul acţiunii naţionale „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor desfăşurate de persoanele fizice şi juridice cu articole pirotehnice.

Ieri, în urma controalelor efectuate şi a neregulilor constatate, au fost confiscate circa 9.000 de articole pirotehnice.

Exemple:

La data de 27 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat 7 persoane care deţineau şi comercializau, fără drept, articole pirotehnice pe raza oraşului Huedin.

Cei în cauză, 4 femei şi 3 bărbaţi, din Huedin şi comuna Fildu de Jos, judeţul Sălaj, deţineau şi comercializau, în zona centrală a oraşului, articole pirotehnice din categoriile 2 şi 3.

Asupra acestora au fost găsite 6.402 articole pirotehnice, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, faptă prevăzută de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată.

****

La data de 27 decembrie a.c., în jurul orei 23:00, poliţiştii din cadrul Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti au depistat un bărbat, din Turda, în timp ce oferea spre vânzare materiale pirotehnice pe strada Avram Iancu, din Floreşti.

În urma verificării efectuate s-a constatat că bărbatul comercializa materiale pirotehnice în alte locuri decât cele autorizate.

În cauză a fost aplicată o sancţiune contravenţională şi s-a dispus confiscarea a 2469 de articole pirotehnice.

Materialele pirotehnice urmează a fi expertizate pentru a fi stabilite categoriile din care fac parte şi a fi luate măsurile care se impun.

De asemenea, la data de 27 decembrie a.c., în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Huedin şi ai Secţiei 4 Poliţie Rurală Câmpia Turzii au ridicat în vederea confiscării materiale pirotehnice, cercetările continuând sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept.

****

Poliţiştii reamintesc că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  1. a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  1. b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  1. c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.
  1. d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  1. e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  1. f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;
  1. g) la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislaţia în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *