Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj au demarat o acțiune în forță pentru îndepărtarea elementelor de pe clădirile situate în Centru care pun în pericol viața trecătorilor. Primarul Emil Boc a anunțat, joi, că fața orașului va fi din nou schimbată, iar traficul pietonal va fi încurcat de soluțiile tehnice impuse, acțiunea având caracter preventiv.
„Pe Memorandumului o să vedeți că se face un tunel acolo, e soluția expertului tehnic, chiar dacă nu va arăta bine o perioadă de timp și va încurca traficul pietonal. Acea clădire e într-o stare avansată de probleme. În alte cazuri se impune doar înlăturarea unor elemente de fațadă, de tencuială. Dacă ISU sau inspectorul tehnic care pe baza evaluării făcute spune că plasa sau schela de protecție e soluția, aceea o aplicăm”, a declarat primarul Emil Boc.
„Nu e o acțiune împotriva ornamentelor, e o acțiune împotriva proprietarilor delăsători, care pun în pericol viața cetățenilor municipiului Cluj-Napoca. Din nefericire, indolența lor poate conduce la tragedie. Ne-a ferit Dumnezeu ca indolența proprietarilor de la Continental să nu ducă la o tragedie în centrul municipiului. Am luat hotărârea împreună cu autoritatea de la Comisia de Monumente Istorice și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pe bază de autorizație de regim de urgență, să intervenim la acele clădiri care în baza unor note tehnice de constatare ale Poliției Locale (care stabilește că acele clădiri trebuie să fie expertizate – acele expertize sunt făcute de specialiști selectați în baza unor licitații), iar în baza acelor note de constatare și a avizului Comisiei de Monumente se intervine în regim de urgență și se înlătură acele elemente de tencuială și fațată – 90% din situații și sub 10% când e vorba de ornamente.
De când am intervenit, luni, nu a fost vorba de înlăturarea niciunui ornament. Singurul ornament înlăturat a fost de pe Eroilor 19, când exista riscul major de a se prăbuși de pe clădire. A intervenit ISU pentru că proprietarul n-avea de gând să facă nimic în acest sens. Toate intervențiile se fac cu caracter preventiv”, a adăugat edilul.
Primăria trimite la fața locului și un fotograf care surprinde situația inițială a clădirii la care se intervine în regim de urgență, se face dosar la fiecare imobil, iar când se va elibera autorizația nouă de reamenajare, se are în vedere revenirea la starea inițială.
Dacă nu reabilitează fațadele, proprietarii clădirilor din Centru pot avea și răspundere penală, iar la anul vor avea impozitele majorate de 5 ori.
„Am stabilit până acum 17 clădiri la care ISU să intervină de urgență, Poliția Locală are 43 de clădiri în lucru în momentul de față, vom vedea dacă la toate se impun intervenții”, a spus Emil Boc.
Potrivit primarului, proprietarii respectivelor clădiri nu s-au speriat de amenzile de până în 4.000 de lei primite, limita maximă pe care o permite legea.
Municipalitatea a lansat un program de susținere financiară a reabilitării fațadelor, însă fondurile nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile pentru intervenții la cele 400 de clădiri care necesită acest lucru.