Autori cunoscuţi, istorici, arheologi şi profesori propun adolescenţilor o nouă abordare a lecturii și o modalitate plăcută de învăţare a istoriei prin stimularea spiritului critic al acestora şi a schimbului de idei, în cadrul unor evenimente culturale organizate lunar la Clubul de lectură Fanbook. Întâlnirile sunt grupate în modulul intitulat Fanbook – Izvoarele Istoriei care se va derula în perioada ianuarie – iunie 2016. Iniţiat şi susţinut de La Fântâna, modulul este organizat de Asociaţia CSR Mindset şi Humanitas şi se adresează copiilor între 13 şi 16 ani.
Obiectivul proiectului este de a dezvolta copiilor și adolescenților obiceiul de a citi o carte pe lună și de a o dezbate prin discuții libere cu specialiști din mediul universitar și institutele de cercetare. Un alt scop al acestui modul este de a îi familiariza pe adolescenți cu diversele surse din care poate fi extras conținut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente și fotografii de epocă, sinteze și analize tematice.
Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai” și Facultatea de Istorie din Cluj susțin acest proiect, propunându-l ca activitate alternativă de învățare și de discutare a istoriei, în care elevii și profesorii universitari invitați sunt văzuți ca parteneri de dialog. Organizatorii invită și alte licee sau școli să se alăture clubului și să participe la prezentarea proiectului, care va avea loc sâmbătă 30 ianuarie, de la ora 13:30 în Aula Ferdinand a Facultății de Istorie (Str. Napoca nr. 11, etaj 1).
Accesul la “Fanbook – Izvoarele istoriei” este gratuit, iar adolescenții sunt așteptați să vină însoţiţi de prieteni de vârsta lor. Participarea ca membru Fanbook este posibilă prin înscriere prealabilă, iar tinerii beneficiază de reduceri, diplome, premii și întâlniri inedite. Înscrierile și mai multe informații despre club, cărțile abordate sub tema “Izvoarele Istoriei” și datele întâlnirilor lunare se găsesc la http://www.csrmindset.ro/fanbook/.