„Este oficial acum faptul ca cea de-a cincea editie a Conferintei Open Innovation 2.0 2017 va avea loc in inima Transilvaniei, Romania, la Cluj-Napoca. In timpul procesului de aplicare pentru gazduirea evenimentului, orasul a dovedit ca are capacitatea conceptuala si leadership substantial in zona de inovare pentru a putea fi gazda din 2017 a Conferintei OI2.0”, a fost publicat pe site-ul oficial al Comisiei Europene la finalul zilei de 8 noiembrie 2016.
La Conferinta Comisiei Europene Open Innovation 2.0 din 2017 vor participa peste 300 de specialisti in inovare, factori de decizie politici, companii din toata Europa.
Este pentru prima data când Conferinta este organizata in Europa de Est, pâna acum, editiile anterioare desfasurandu-se la Dublin (de doua ori), Espoo si Amsterdam.
Timp de aproape o saptamana, orasul nostru va fi gazda celui mai important eveniment in domeniul inovarii sustinut de Comisia Europeana.
“Alegerea Clujului pentru organizarea acestei conferinte reprezinta recunoasterea eforturilor comunitatii locale si regionale in crearea unui ecosistem deschis si functional pentru inovare. Alegerea orasului nostru pentru editia din 2017 reprezinta o oportunitate deosebita pentru promovarea actorilor, proiectelor, ideilor, cunostintelor, tehnologiilor dezvoltate in orasul nostru, in Transilvania si chiar in România.”, a explicat primarul Emil Boc.
Candidatura in vederea obtinerii organizarii acestui eveniment a fost posibila datorita efortului comun depus de catre Municipalitatea Cluj-Napoca si ARIES Transilvania. ARIES Transilvania si clusterul iTech Transilvania au reprezentat si promovat Clujul in luna mai a acestui an la editia de la Amsterdam a Conferintei Open Innovation 2.0, ca hub de tehnologie cu un mare potential de inovare, trezind interesul organizatorilor si participantilor in descoperirea si valorificarea potentialului din aceasta regiune.
„In Clujul secolului XXI, viziunea comuna trebuie sa fie punctul de plecare in dezvoltarea oraşului, iar inovarea, procesul prin care sa cream noi oportunitaţi şi pieţe. Clusterele clujene din diferite domenii, impreuna cu autoritaţile şi universitaţile locale, au inceput deja sa lucreze la proiecte comune, insa, pentru a reuşi sa punem pe picioare o strategie de dezvoltare pe termen lung a tuturor industriilor, trebuie sa lasam concurenta la o parte si sa folosim resursele pe care le avem la dispozitie, sa experimentam si sa dezvoltam produse inovatoare, care sa faca diferenta. In 2017, vom face trecerea de la inovarea deschisa la invatarea conceptului de inovare deschisa 2.0. Deseori, inovarea apare atunci cand oamenii din domenii diferite isi dau mana si lucreaza impreuna, iar IT-ul este componenta care coaguleaza ideile si face posibila aducerea lor la indemana comunitatii. Conferinta Inovare Deschisa 2.0 are rolul de a aduce in discutie aceste aspecte si de a ajuta Clujul sa devina o piaţa care sa genereze inovatia”, a declarat Voicu Oprean, preşedintele ARIES Transilvania.
Cu ocazia Conferintei Clusterelor din Transilvania – Open Innovation, care a avut loc la Cluj in luna iunie a acestui an, Clujul a demonstrat ca are capacitatea de a genera cadrul necesar pentru realizarea actiunilor colaborative.
Consortiul Clusterelor din Transilvania, care include pe lânga clusterul iTech Transilvania si Clusterul Mobilier Transilvania, Clusterul de Energie Regenerabila TREC, AgroTransilvania Cluster, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Transilvania Life Style si Clusterul Gusturi Transilvane, va asigura suportul pentru trecerea de la clustere la un Ecosistem Regional Deschis pentru Inovare, folosind conceptele de Inovare Deschisa 2.0.
Leave a Reply