La data de 5 iunie a.c., poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Serviciul pentru Investigarea Fraudelor, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au reţinut pentru 24 de ore patru persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în urma unor descinderi efectuate pe raza judeţelor Cluj şi Iaşi.
În fapt, în perioada 2012-2013, cei patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 26 şi 38 de ani, din judeţele Cluj şi Iaşi, în calitate de administratori de fapt sau de drept ai unor societăţi comerciale, au participat la crearea unui circuit documentar prin care puneau în circulaţie TVA deductibil, făcând posibilă sustragerea de la plata acestuia a societăţilor comerciale favorizate, ce efectuau în fapt achiziţii de mărfuri intracomunitare, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de peste 6.100.000 lei.
În scopul precizat au fost întocmite în fals mai multe documente justificative, ce erau înregistrate ulterior în contabilitatea societăţilor beneficiare, iar din sumele de bani rezultate din evaziune fiscală o parte era reintrodusă în circuitul comercial, iar cea mai mare parte era transferată în mod repetat prin mai multe conturi bancare, aparţinând persoanelor în cauză, iar în final retrase de aceştia direct de la Bancă sau prin ATM, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente false.
Până în prezent a fost recuperată suma de 180.000 de lei, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii, respectiv sechestru asiguratoriu asupra bunurilor societăţilor şi proprirea conturilor acestora pentru recuperarea prejudiciului.
Faţă de cei patru s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind prezentaţi Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă.
Propunerea Parchetului a fost însuşită de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Cluj, care a dispus arestarea preventivă a celor patru pe o perioadă de 30 zile.
În continuarea cercetărilor, la data de 6 iunie a.c., a fost identificat un al cincilea participant la săvârşirea faptelor menţionate anterior, fiind vorba despre o femeie de 27 de ani, din Cluj-Napoca, faţă de care instanţa a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar cu obligaţia de a nu părăsi teritoriul României pe tot parcursul urmării penale.
Acţiunea a beneficiat de suportul informativ şi de specialitate al Serviciului Român de Informaţii. De asemenea, activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, fiind angrenaţi şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.
Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale precum şi pentru recuperarea prejudiciului.