ClujAzi

Fii informat!

Clujeanul Daniel David – Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală

Centrul Rațiu pentru Democrație anunță laureatul celei de-a treia ediții a Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, prof. Daniel David. Ceremonia de decernare are loc în data de 19 mai, ora 15.00 la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (str. Traian Moșoiu, nr. 71), sala 101  în cadrul evenimentului anual Rațiu Dialogues on Democracy.

Prin acest premiu se recunosc eforturile specialiștilor inovatori în domeniul sănătății mintale din România în ceea ce privește cercetarea, educația, serviciile și politicile publice. Premiul susține o mai bună cunoaștere asupra sănătătii mintale, contribuind la diminuarea și, pe termen mai lung, eradicarea rușinii, stigmatului și discriminării împotriva sănătății mintale.

Prin această inițiativă onorăm activitatea lui Elisabeth Pilkington Rațiu care a inițiat și coordonat acțiunile filialei Kensington & Chelsea a organizației MIND, de advocacy în domeniul sănătății mintale. Juriul care a evaluat nominalizările premiului este prezidat de catre prof. Eliot Sorel (Washington), alături de membrii juriului prof. Doina Cozman (Cluj) și lect. Florina Rad (București).

Juriul a desemnat ca finaliști pe Loredana Diana Botea (Spitalul de Psihiatrie Gheorghe Preda, Sibiu), asistent social & dna Claudia Varga, coordonator program Sf. Dimitrie Basarabov, Cluj.

Despre laureat:

Prof. Daniel David a fost nominalizat pentru  “rezultatele excepționale în cercetarea românească din domeniul psihologiei”.

Daniel David este profesor de știinte cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (Departamentul de Psihologie Clinica și Psihoterapie) și profesor asociat (adjunct professor) la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA (Department of Population Health Science and Policy). De asemenea, este directorul pentru cercetare al prestigiosului institut american Albert Ellis Institute, New York, SUA, si al International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health (un Institut de referinta la nivel european, inclus in reteaua MERIL).

Domeniul academic este reprezentat de științele cognitive clinice, într-o abordarea multinivelară (de la neurogenetic la intercultural) imersată tehnologic. Ca psiholog, este supervizor în psihoterapii cognitive și comportamentale, certificat național (Colegiul Psihologilor din România) și internațional (Academy of Cognitive Therapy); de asemenea, este reprezentant național în European Association for Behavioral and Cognitive Therapies, European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment și International Association for Cognitive Psychotherapy.

În țară este considerat inițiatorul mișcării „evidence-based” în psihologie și fondatorul Școlii clujene de psihologie clinică si psihoterapie – una dintre cele mai reprezentative la nivel național, cu impact internațional -, în care s-au dezvoltat direcții teoretico-aplicative în premieră la nivel național (ex. virtual/augmented-reality psychotherapy) și/sau internațional (ex. robot-based psychotherapy). În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Meritul National în Grad de Cavaler, pentru activitatea academică/de management academic. Din 2016 este președintele Asociației Psihologilor din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *