Clujenii au comemorat miercuri dimineața zecile de oameni care au fost uciși în decembrie 1989 pe timpul manifestațiilor pentru democrație. Asociațiile de revoluționari au pornit în marș de la Astoria până la Stâlpii împușcați din Piața Unirii, având ca punct final Cimitirul eroilor.
La fiecare locație au fost săvârșite slujbe de pomenire și au fost depuse coroane de flori.
”Am venit aici din respect și recunoștință pentru cei care și-au dat viața ca noi să fim liberi. Acum 27 de ani eram și eu alături de mulți alți clujeni în această piață a orașului, ca student, și am fost martor la ceea ce numesc eu Revoluția română. Aici, la 50 de metri de această locație eram când s-a deschis focul de armă și am fost împinși la pământ de cei din preajma noastră, iar când ne-am ridicat, am văzut trupuri neînsuflețite și mulți răniți. Regretăm viețile pierdute în acea situație, începând cu Lucian Matiș, Călin Nemeș, eroi declarați ai revoluției de la Cluj, care au dat tonul. A fost deschiderea drumului spre libertate”, a declarat primarul Emil Boc la manifestarea organizată în Piața Unirii.
Aici au fost prezenți și mai mulți copii ai Seminarului greco-catolic, care au interpretat mai multe colinde.
Președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției Cluj, Aurel Coltor, împușcat în picior în decembrie 1989, regretă că ”mulți au uitat că au fost în urmă cu 27 de ani niște momente istorice pentru români” și este mâhnit pe autoritățile care anchetează revoluția sub suspiciunea unei lovituri de stat.
”Întotdeauna pomenirea eroilor Revoluției a avut loc în preajma sărbătorii Crăciunului. Din punct de vedere spiritual putem face legătură între cele două evenimente. La Crăciun ne aducem aminte că Domnul Isus Hristos S-a întrupat pentru a noastră mântuire și a dat un curs nou istoriei omenirii. În decembrie ne aducem aminte că prin moartea eroilor, istoria României a căpătat o nouă direcție și premisele unei vieți mai bune, ale libertății, s-au obținut prin jertfa lor. Din păcate, noi cei care am rămas, nu întotdeauna fructificăm rolul acestei jertfe. E o realitate, prin jertfa lor au adus o nouă stare de lucruri în România. Mângâierea noastră e tot una din natură spirituală. Când a murit Lazăr, iar surorile lui erau îndurarate, Mântuitorul le-a spus acest cuvânt: ”Eu sunt învierea și viata; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac”, a afirmat Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Printre cei prezenți la manifestații s-au numărat și prefectul Gheorghe Vușcan, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, liderul TNL – Maria Forna, directorul Direcției Dezvoltare Locală a Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean și Valentin Lungu, directorul Univers T.
Leave a Reply