La împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, sute de clujeni s-au prezentat în faţa statuii marelui Poet, unde au rostit discursuri şi au depus coroane de flori.
ÎPS Mitropolit Andrei, al Clujului, Sălajului şi Maramureşului, a săvârşit o ectenie la monumentul din faţa Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi a afirmat un gând de unitate a românilor, citând din opera ziaristică a lui Mihai Eminescu.
„Acest domn deosebit din punct de vedere naţional a avut o viziune clară pe care dacă o analizăm este exact aşa: în ziarul Timpul din 20 mai 1883, scria un lucru pe care nouă ne place să credem că este profetic: „Noi, poporul latin de confesiune ortodoxă, suntem în realitate elementul menit a încheia lanţul dintre apus şi răsărit. Aceasta o simţim noi înşine, se simte în marea parte ca opinia publică aceasta voi şi dacă dinastia va împărtăşi direcţia de mişcare a poporului român, o vom şi face. Oricât de adânci au fost dezbinările ce s-au produs în timpul din urmă în ţara naostră, când e vorba de legea părinţilor noştri, care ne leagă de Orient şi de aspiraţiile noastre, care ne leagă de Occident şi pe care le sperăm a le vedea întrupate, vrăjmaşii oricare ar fi ei ne vor găsi uniţi”. Acum el ştie o lume întreagă că a fost poet prin excelenţă, dar iată că a fost şi un mare ziarist. Ca poet prin excelenţă avea în suflet credinţa în Mântuitorul şi în Presfânta Fecioară Maria”.
Mitropolitul a rostit şi versurile poeziei „Rugăciune”.
„Este anul internaţional al luminii şi mi se pare că este lumină peste tot în jurul nostru. Tot astfel, pentru Cluj este anul tineretului şi eu mă simt mai tânără. În acest an al luminii este şi o dublă aniversare, 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi 120 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga. Ne gardează amândoi. Mă întreb: oare chiar îi ascultăm, le ascultăm poveţele şi le urmăm? Zice Eminescu: în fiecare om, o lume îşi face încercarea. M-aş cerceta pe mine mai întâi: oare în mine această lume este lăsată să crească sau uneori sunt gata să închid ferestrele şi uşile? Îi răspune Lucian Blaga: drumul tău nu este afară, văile-s în tine însuţi. Omul este măsura unui drum de împlinit. Suntem zi de zi conştienţi de această datorie de a împlini un drum în timpul vieţii noastre trecătoare?”, a spus Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.