În şedinţa extraordinară de astăzi a Consiliului Local a fost aprobat, cu 17 voturi pentru, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca, care va dicta dezvoltarea oraşului pe următorii zece an.
Discuţiile aprinse au avut loc şi astăzi în plenul şedinţei, fiind prezenţi mai mulţi proprietari de terenuri, care sunt afectaţi negativ de intrarea în vigoare a noului PUG. Principala nemulţumire a acestora a fost legată de schimbarea destinaţiei a anumitor zone din oraş. Astfel că, dacă iniţial pe anumite terenuri se putea construi, destinaţia a fost schimbată acum în spaţiu verde.
Dată fiind această situaţie, edilul oraşului, Emil Boc a precizat că se vor face demersuri astfel încât cei afectaţi de intrarea în vigoare a noului PUG să aibă pagube cât mai mici, şi să fie despăgubiţi în măsura în care legea permite. În acest sens va fi constituit un regulament pentru despăgubiri, clujenii nemulţumiţi având posibilitatea să se înscrie într-un registru până în data de 15 februarie 2015.
Proiectul a trecut cu 17 voturi pentru, 5 abţineri şi niciun vot împotrivă.
„Primăria este pusă la mijloc. Să respecte calitatea vieţii în acest oraş şi pe de altă parte să apere dreptul de proprietate privat dobândit în instanţă. Interesul privat se subordonează interesului public. Undeva trebuie să fie spaţiul verde. Astăzi primăria nu mai are proprietăţi prin care să asigure acele spaţii verzi. Am selectat prin licitaţie cei mai buni experţi, care ne-au propus oaze de verdeaţă care ne protejează pe noi toţi”, a spus Emil Boc.
Gravă este însă situaţia unor proprietari care au contractat credite de la bănci, pe 20 de ani, pentru a-şi cumpăra acele terenuri, pe care nu vor mai putea să-şi amenajeze case.
„În regimul communist acest teren ne-a fost luat, iar RADP-ul ne-a declarat morţi pe toţi şi s-a făcut stăpână pe aceste terenuri. Abia de câţiva ani suntem stăpâni pe acest teren, după ce am plătit bani. Am luptat 10 ani în instanţă pentru teren”, a spus un tânăr medic stomatolog care deţine teren în zona Selgros.
Proprietarii de terenuri care s-au trezit cu proprietăţile transformate în spaţii verzi au spus că sunt dispuşi să-şi cedeze o parte din terenuri spre a fi amenajate în parcuri, dar să-şi păstreze o suprafaţă pentru construcţii, însă edilul a menţionat că astfel ar urma să fie asaltat cu astfel de cereri şi din partea altor proprietari.
„Există o anumită dualtate de limbaj. Când e vorba de spaţii verzi, ne trebuie, când e vorba de drumuri, se poate construi pe ele. Avem 350 de străzi din municipiu care nu se pot prelua în noul PUG pentru că nu au lăţime suficientă. Există multe lucruri care se pot corecta”, a spus consilierul local Popa Irimie. În şedinţa de Consiliu Local de astăzi a fost aprobată şi realizarea unui ansamblu imobiliar pe suprafaţa unui drum.