Congresul anual al FUEN debutează miercuri, 17 mai la Cluj-Napoca, în sala de conferințe a Hotelului Grand Napoca. La eveniment sunt așteptați să participe peste 200 de delegați din numeroase țări europene.
Participanții vor fi primiți miercuri seara de către cei cinci președinți de consilii județene ai UDMR: Tamás Sándor (CV), Borboly Csaba (HR), Péter Ferenc (MS), Pásztor Sándor (BH) și Pataki Csaba (SM). Ei vor susține scurte prezentări despre regiunea Transilvaniei, în cadrul sesiunii intitulate Târgul Minorităților, găzduit de Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR pentru administrațiile publice locale.
Lucrările Congresului încep joi, 18 mai, cu mesajul de salut al președintelui FUEN, Vincze Loránt, urmat de alocuțiunile reprezentanților organizațiilor membre ale FUEN din România. Dintre aceștia, mai întâi va lua cuvântul președintele UDMR, Kelemen Hunor, după care mai mulți demnitari publici de la nivel local și național, din România și Ungaria, vor adresa câte un mesaj de salut Congresului.
Programul Congresului continuă cu dezbaterea intitulată Hit the Road, la care vor lua parte membrii comisiei de inițiativă ai Minority SafePack Initiative.
În cursul după-amiezii de joi va avea loc dezbaterea pe tema contribuției minorităților naționale autohtone la patrimoniul cultural european, în prezentarea lui Navracsics Tibor, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.
Vineri, în parteneriat cu Universitatea Glasgow, va avea loc dezbaterea masă-rotundă cu titlul „Practica și provocările autonomiilor culturale-naționale în Europa Centrală și de Est”. La aceasta va participa și Stéphanie Marsal, consilier al Înaltului Reprezentant pentru minoritățile naționale al OSCE. Dezbaterea va fi urmată de evidențierea problemelor cheie cu care se confruntă minoritățile naționale autohtone, în prezentarea d-nei Petra Roter, președintele consiliului consultativ al Convenției-cadru pentru minoritățile naționale autohtone și d-na Laczikó Enikő Katalin, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Etnice.
În cursul după-amiezii de vineri este programată dezbaterea intitulată „Modernitate și Inovație în comunitățile minorităților naționale”, la care, alături de lectorii din Catalonia, Germania și România, va participa și Porcsalmi Bálint, președinte executiv UMDR, respectiv Csáky Pál, europarlamentar maghiar din Slovacia.
Totodată, vineri, în cadrul unui eveniment festiv organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, va fi lansată oficial campania de strângere a semnăturilor de susținere pentru Minority SafePack Initiative. Într-un an trebuie adunate un milion de semnături din cel puțin șapte state membre ale UE, pentru sprijinirea Inițiativei Cetățenești. Primii semnatari ai petiției vor fi membrii Comisiei de Inițiativă, printre care se află și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Lucrările Congresului se vor încheia sâmbătă cu ședința adunării generale a FUEN și un program cultural susținut de arțiști populari din Regiunea Călata, județul Cluj.
„Minority SafePack Initiative, cel mai important proiect politic al FUEN, a pornit de aici, din Transilvania, la inițiativa UDMR. Ne dorim ca, după patru zile de Congres, participanții să se întoarcă acasă ca ambasadori ai Transilvaniei. Ei vor cunoaște, astfel, unde se află statuia lui Sf. Gheorghe la Cluj, ce aromă au brânzeturile de Covasna, mezelurile de Ciuc, țuica de Sălaj, vor asculta folclorul din regiunea Mureșului, a Călatei și își vor aminti cu drag de castelul Bánffy din Bonțida, pentru că vor semna într-un cadru festiv, pentru susținerea Minority SafePack Initiative. Vor afla despre încălcările drepturilor comunității maghiare, despre eforturile de păstrare a moștenirii culturale, provocările luptei pentru autonomie și despre experiența noastră în încercarea de a obține extinderea dreptului de folosire a limbii materne, deoarece și ei la rândul lor, acasă, se confruntă cu aceleași probleme. Acestea sunt motivele pentru care Congresul FUEN se desfășoară la Cluj.”, a declarat Vincze Loránt, președinte FUEN.
Leave a Reply