Arhitecţii formaţi la Facultatea de Arhitectură din Cluj au dat tonul Bienalei Naţionale de Arhitectură, eveniment inaugurat luni seara, în incinta Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Patru din cele şase premii au fost câştigate de clujeni.
„E un eveniment bianual, e vorba de producţie de arhitctură nu mai veche de 2 ani, executată în general de arhitecţi tineri, dar nu numai, sunt 7 secţiuni: locuinţe, spaţii publice, arhitecuri de interior, restaurare, urbanism, şi este o secţiune de carte. Fiecare a avut un premiu şi una sau două nominalizări şi au mai fost 2 premii, un premiu special al doamnei dr. arh. Viorica Curea, preşedintele pe ţară al Uniunii Arhitecţilor şi un premiu al celui mai vizibil architect internaţional, preşedintele de onoare al acestei bienale, Sergiu Hanganu. Patru din cele şase premii au fost câştigate de foşti absolvenţi ai Facultăţii de Arhitectură din Cluj, lucru care ne onorează. Nu e primul an în care se întâmplă. An de an câştigă şi suntem foarte fericiţi pentru că e o şcoală bună, pe lângă profesie”, a declarat Adriana Matei, fost decan al Facultăţii de Arhitectură din Cluj.
La Cluj-Napoca sunt expuse 170 de proiecte, selectate foarte riguros de către un juriu format din 7 membri, al cărui preşedinte de onoare Sergiu Hanganu (Canada), dintr-un total de peste 300 de propuneri.
Potrivit arhitectului Mircea Ochinciuc, membru al Senatului Uniunii Arhitecţilor din România, la Cluj se regăsesc programe de asistare software a arhitecţilor pe care nu le-a întâlnit în alte judeţe, cum ar fi un scanner 3D, precum şi o efervescenţă incredibilă din punctul de vedere al proiectelor.
Câştigătorii clujeni sunt următorii: Amenajare loc de îmbăiere pe Lacul Tineretului – Szabolcs Korodi; Spaţiu interior de expoziţie la Casa Parlamentului – Adi Achim; Hotel Privo Târgu Mureş – Oliver Nemeş, Adrian Roşca, Laura Nemeş şi Casa om – Ondin Opriţa şi Mihai Roşca.
La eveniment au luat parte şi prefectul Gheorghe Vuşcan şi rectorul Universităţii Tehnice, Aurel Vlaicu.