ClujAzi

Fii informat!

Clujul merge altfel: „Slavă Domnului că nu am cheltuit bani europeni”. Consiliul Judeţean refuză un proiect european de 12,8 mil. euro

Când toate unităţile administrative din Uniunea Europeană se zbat să atragă finanţări nerambursabile pentru dezvoltare, Consiliul Judeţean Cluj a decis, joi, anularea unui proiect european în valoare de 12,8 milioane de euro, bani dedicaţi amenajării Parcului Industrial Tetarom IV. În ultimul ceas reprezentanţii CJ Cluj şi-au dat seama că proiectul tehnic a fost realizat greşit şi că este necesară suplimentarea bugetului cu 12,4 milioane de lei faţă de cererea de finanţare depusă la autorităţile europene.Consiliul Judetean Cluj 2

„Slavă Domnului că nu am cheltuit bani europeni în proiect”, a declarat astăzi directorul Tetarom, Viorel Găvrea, altfel Consiliul Judeţean risca sancţiuni.

Managerul de proiect, Mariana Raţiu, a declarat că instituţia nu va suferi nicio consecinţă financiară negativă pentru renunţarea la proiect, din partea Comisiei Europene.

Consilierii judeţeni au început să-şi arunce între ei răspunderea politică pe proiect. Remus Lăpuşan a menţionat că nu are cum să voteze pentru respingerea proiectului, mai ales că a fost semnat de Liviu Dragnea. Totuşi, vicepreşedintele Horaţiu Cătărig a precizat că „Niciun consilier judeţean nu are cum să fie vinovat, ci cei care au avut în grijă buna gestionare a proiectului”. Care or fi aceia, vom vedea.

Preşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a susţinut că dacă se decide continuarea proiectului, Consiliul Judeţean trebuie să acopere din propriul buget întreaga sumă şi să spere să recupereze investiţia într-un timp foarte îndelungat.

Consilierul judeţean Steluţa Racolţa a atras atenţia asupra faptului că trebuie să fie analizate mai atent repercusiunile refuzării banilor europeni după 2 ani de la aprobarea cererii de finanţare.

Contractul de finanţare din 29.03.2013 a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Consiliul Judeţean Cluj și comuna Feleacu.

Bugetul total al proiectului, conform contractului de finanțare este în valoare de 54.912.262 lei.

Valoarea eligibilă a proiectului este de 35.663.454,20 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de 17.831.727 lei, reprezentând 50 % din valoarea eligibilă a proiectului. Contribuţia proprie în proiect este în valoare de 26.531.239 lei, reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile eligibile, în valoare de 17.831.727 lei, adică 50% din valoarea eligibilă a proiectului şi 8.699.512,20 lei reprezentând contribuţia Judeţului Cluj la cheltuielile neeligibile – respectiv alimentare cu energie electrică şi gaz. TVA-ul aferent proiectului va fi suportat de Judeţul Cluj şi este în valoare de 10.549.295 lei.

Durata de implementare a proiectului conform contractului de finanțare este de 28 luni – 30.03.2013 – 29.07.2015 și conform criteriilor de eligibilitate a proiectelor pentru polii de creştere, implementarea proiectului nu poate depăşi data de 31 decembrie 2015.

În urma aplicării procedurii de achiziție publică, a contestației depusă de ofertantul S.C. Tehnodomus S.A Arad la C.N.S.C și a Deciziei Curții de Apel Cluj, în prezent raporturile juridice între U.A.T. JUDEŢUL CLUJ şi Asocierea ACI CLUJ S.A., NORD CONFOREST S.A., ELECTROMONTAJ S.A., ERBI PRODCOM S.R.L. sunt reglementate prin două contracte având acelaşi obiect, respectiv Contractul nr. 7886/17/23.04.2014 şi Contractul nr. 53/19.033/14.10.2014.

În urma numeroaselor sesizări ale Antreprenorului și a problemelor ridicate în cadrul sedințelor de comandament privind omisiunile proiectului, au apărut premisele revizuirii proiectului tehnic.

Proiectul revizuit a fost predat la registratura Consiliului Județean Cluj de către proiectant la data de 25.03.2015, și s-a constatat faptul că, acțiunea de revizuire a acestuia, a generat o majorare a valorii lucrărilor cu aproximativ 12.400.000 lei, fără TVA, reprezentând un procent de 37% din valoarea contractului de lucrări și, implicit, generează majorarea corespunzătoare a contribuției Județului Cluj la cheltuielile neeligibile ale proiectului. Menționăm că, în cadrul revizuirii, nu sunt cuprinse valorile pentru noile soluții ce se impun pentru realizarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică.

Activitățile enumerate mai sus ar dura minim 236 zile și maxim 283 zile de la data asumării unei decizii de către Consiliul Județean Cluj.

Cu 24 de voturi „pentru”, proiectul de respingere a finanţării europene a fost aprobat. Vestea bună este că banii europeni vor putea fi atraşi de Primăria Cluj-Napoca.