Legea numărul 448 din anul 2006 prevede ca toate companiile de taxi să asigure obligatoriu cel puțin o mașină adaptată transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliul rulant, în caz contrar riscând sancțiuni pentru discriminare. Cu toate acestea, în ultimii 10 ani Ministerul Finanțelor nu a raportat nicio amendă acordată în acest sens deși persoanele cu dizabilități reclamă lipsa respectivelor mașini adaptate.
„Din 2006, legea 448 prevede ca toate firmele de taxi după înființare în maxim 60 de zile să aibă o mașină special adaptată pentru persoanele cu dizabilități, în caz contrar fiind pasibile de amendă. Din 2006 – și acum suntem în 2016, nu s-a acordat nicio amendă. De ce nu le ridicați licențele de funcționare pentru nerespectarea legislației?”, a spus un clujean în cadrul dezbaterii cu privire la bugetul local pe anul 2016 al Primăriei Cluj-Napoca, eveniment organizat joi după-masa.
„Am să dispun Poliției Locale la fiecare firmă să raporteze îndeplinirea acestei obligații. O să informez public clujenii în acest sens. Vă asigur că o să facem o verificare la toate firmele înregistrate în Cluj, să vedem în ce măsură au respectată această prevedere legală pentru că dacă o persoană cu dizabilități sună, ei trebuie să pună la dispoziție o asemenea mașină”, a răspuns primarul Emil Boc.
În cadrul dezbaterii de astăzi s-a reclamat și faptul că instituțiile din Cluj-Napoca precum Teatrul, Tribunalul sau Sala de Sticlă a Primăriei nu sunt adaptate pentru accesul persoanelor cu handicap.