Vineri, 23 octombrie, va avea loc concertul simfonic ce închide cea de-a 49-a ediţie a festivalului internaţional „Toamna Muzicală Clujeană”. Orchestra filarmonicii va fi dirijată de Óliver Díaz (Spania). Invitat special al ultimul concert din această ediţie a festivalului este şi solistul Remus Azoiţei (vioară).
Programul serii cuprinde următoarele lucrări:
Nicolai Rimski-Korsakov – Capriciul spaniol, op. 34
Ciprian Porumbescu – Baladă pentru vioară și orchestră
Camille Saint-Saëns – Introducere şi Rondo Capriccioso, op. 28
Theodor Rogalski – Trei dansuri românești
Johannes Brahms – Dansuri ungare nr. 1, 3, 5, 6, 10, WoO 1
Belá Bartók – Dansuri românești pentru orchestră, Sz. 56, BB. 68
Născut în 1971, la Oviedo, Óliver Díaz este director muzical şi artistic al Orchestrei Simfonice din Gijón. A studiat la Conservatoarele din Gijón şi Oviedo, absolvind, în 1999, pianul şi compoziţia. În timpul acestei perioade, care a coincis şi cu primii săi paşi în profesia de muzician, a câştigat numeroase premii la competiţii de pian (de la San Sebastián, Guernica, Berga, „Casa Viena” sau „Piano Royal”) şi a urmat cursurile de măiestrie susţinute de Jean François Heisser, Michel Beroff, Irina Zaritskaya, Josep María Colom şi Blanca Uribe.
Între 1998 şi 2001 a studiat la Conservatorul „Peabody” şi la Universitatea „John Hopkins” din Statele Unite, completându-şi ulterior educaţia la Juilliard School of Music, cu Julian Martin, şeful departamentului de pian. În colaborare cu acesta, Óliver Díaz a pus, în anul 2000, bazele Festivalului de Pian „New Millennium International”. A fondat apoi Millenium Symphony Orchestra, care avea să devină Gijón Symphony Orchestra, al cărei director este din anul 2002.
Tot în acelaşi an, a devenit primul muzician spaniol – şi singurul, până în prezent – căruia i s-a oferit bursa pentru dirijat „Bruno Walter”, studiind astfel la Juilliard School of Music, cu Otto Werner Mueller, Charles Dutoit şi Yuri Temirkanov. În acelaşi context, a debutat în cadrul celui mai prestigios festival de muzică contemporană din New York, Focus Festival.
Stăpânind un repertoriu extins, de la lucrări baroce până la lucrări contemporane, Óliver Díaz a susţinut concerte în Spania, Portugalia, Franţa, Germania şi Statele Unite, şi a înregistrat CD-uri şi DVD-uri pentru casele Subterfuge Records, Infinity Studios, La Factoria Records, GijónDnota, Elemental Films, Warner Music Spain şi 18 Chulos Records.
Violonistul Remus Azoiţei a început studiul viorii la 5 ani în oraşul său natal, Galaţi. Încă de la o vârstă fragedă, el a câştigat premii şi a concertat ca solist cu diferite orchestre din ţară, fiind invitat totodată în emisiuni de radio şi televiziune. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiţei a obţinut o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde a avut şansa să studieze cu Dorothy Delay şi Itzhak Perlman, şi unde a obţinut titlul de Master of Music. De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumarea unor mari artişti, precum Ivry Gitlis, Bujor Prelipcean, Menahem Pressler sau Zakhar Bron.
Remus Azoiţei a concertat în Lincoln Center şi CAMI Hall (New York), St. Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall (Londra), la festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander. A colaborat cu artişti precum David Geringas, Gérard Caussée, Nigel Kennedy, Adrian Brendel, Cvartetul Voces, şi a cântat ca solist cu diferite orchestre şi ansambluri din Europa şi America, precum cele din Londra, Weimar, Jena, Salzburg, Barcelona şi New Jersey.
În 2002, Remus Azoiţei este numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, fiind, de asemenea, cel mai tânăr profesor din întreaga istorie a acestei instituţii. În 2005, a fost distins cu titlul de Asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra, pentru activitatea sa concertistică şi pedagogică de excepţie de-a lungul anilor. În 2007, Remus Azoiţei a pus bazele Societăţii Enescu din Londra, aflată sub patronajul Casei Regale a României.
Vineri, 23 octombrie, ora 19, Abonament 5
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”
Óliver Díaz – dirijor
Remus Azoiţei – vioară
Nicolai Rimski-Korsakov – Capriciul spaniol, op. 34
Ciprian Porumbescu – Baladă pentru vioară și orchestră
Camille Saint-Saëns – Introducere şi Rondo Capriccioso, op. 28
Theodor Rogalski – Trei dansuri românești
Johannes Brahms – Dansuri ungare nr. 1, 3, 5, 6, 10, WoO 1
Belá Bartók – Dansuri românești pentru orchestră, Sz. 56, BB. 68
Concert realizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucureşti
BILETE
20 lei
10 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari
În sala de concert se intră doar pe bază de bilet/invitaţie/legitimaţie de presă, cu loc! Locurile se obţin de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii de Stat „Transilvania”, Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3 (la parter, în incinta Casei de Cultură a Studenţilor), Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12
ORAR:
Luni & Miercuri: 10,00 – 16,00 (în cazul concertului de deschidere, agenţia este deschisă până la ora 14:00)
Marti & Joi: 12,00 – 18,00
Vineri: 10,00 – 14,00
Se pot achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locaţia acestuia, în limita locurilor disponibile.
Atentie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!