Începând din luna iunie, moment în care a fost numit inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus a dispus înlocuirea a 50 de directori de unităţi şcolare. Consilirii judeţeni ai PDL îl somează pe acesta să oprească şirul numirilor de noi directori pe criterii politice, şi să nu mai „abramburească” sistemul educaţional clujean.
Alexandru Coroian, liderul consilierilor judeţeni ai PDL, a declarat, ieri, că Valentin Cuibus nu dispune de cadrul legal pentru efectuarea acestor înlocuiri, şi că este cu atât mai „îndoielnică” toată această campanie, cu cât mandatul directorilor urma să expire peste o lună, moment în care se vor susţine concursurile pentru actualizarea respectivelor mandate.
În replică, şeful ISJ declară că din totalul de 351 directori aflaţi pe funcţii în judeţul Cluj, doar 23 au fost numiţi în baza unui concurs, restul fiind delegaţi.
El a adăugat că din totalul directorilor înlocuiţi recent, fac parte şi persoanele care s-au pensionat, directori care şi-au prezentat demisia, a căror elevi au obţinut rezultate foarte slabe la examenele naţionale, şi care au iscat conflicte între şcolile pe care le conduceau şi comunitatea locală.
Unul dintre directorii care au demisionat recent este chiar fostul inspector şcolar general al ISJ Cluj, Anca Hodorogea, care se afla în fruntea Liceului Edmond Nicolau.
O altă chestiune invocată în cazul numirilor de directori şcolari este necesitatea apartenenţei acestora, conform Legii Educaţiei, la Corpul Naţional al Experţilor în Management Educaţional, calitate care se dobândeşte în urma susţinerii unor concursuri şi în baza unui CV impecabil.
Cuibus recunoaşte că nu toţi directorii interimari, numiţi acum, până la organiazrea concursului, sunt membri ai Corpului Naţional al Experţilor în Management Educaţional, însă precizează că „efectiv n-a avut pe cine pune” în locul vechilor directori, în special în mediul rural. De asemenea, el susţine că interimatul unităţilor şcolare poate fi asigurat şi fără apartenenţa la respectivul for naţional.
„Majoritatea directorilor care erau pe funcţii, erau deja membri ai acestui Corp, iar efectuarea a 50 de schimbări cu o lună înainte de organizarea concursului, e aberantă. Erau puţini directori dintre cei vechi, care nu deţineau această calitate. Cred că domnia sa se refea la membrii PSD, atunci când spunea că nu există suficiente persoane care să fie şi membri ai Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional”, răspunde Coroian.