Miercuri, 17 mai, a debutat la Cluj, în sala Atena a Hotelului Grand Napoca, al 62-lea Congres FUEN. Printre temele centrale ale lucrărilor Congresului se află dreptul de folosire a limbii materne, protecția moștenirii culturale ale minorităților naționale, dar și Minority SafePack Initiative, a cărei campanie de strângere a semnăturilor de susținere va fi lansat oficial cu acest prilej. Congresul FUEN este găzduit de UDMR.
A fost o seară a generozității, în care minoritățile au expus în fața invitaților cele mai alese produse tradiționale. Printre ele s-au aflat celebrele mezeluri secuiești, băuturi alese, prăjituri săsești și regina plăcintelor, armânească.
Amfitrionul serii a fost președintele executiv al UDMR, Anna Horvath, care a stârnit aplauzele participanților la anunțarea instalării plăcuțelor multilingve la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Oradea.
Sandor Tamas, președintele Consiliului Județean Covasna, Csaba Boborly – președintele Consiliului Județean Harghita, Ferenc Peter – președintele Consiliului Județean Mureș, Sandor Pasztor – președintele Consiliului Județean Bihor și Csaba Pataki – președintele Consiliului Județean Satu Mare au desfășurat o adevărată întrecere în a prezenta frumusețile regiunilor pe care le reprezintă, fie că e vorba de ape minerale, lacuri, produse tradiționale, animale sălbatice, flora unică și târguri.
Ei au fost nevoiți să prezinte și provocările pe care le întâmpină comunitățile lor: negarea brandului turistic al Ținutului Secuiesc, incapacitatea de accesare a fondurilor europene cu dosare de finanțare completate în limba maghiară și o prea mare putere administrativă la Centru, unde nu se cunosc problemele localnicilor.
Printre participanți s-au aflat președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele FUEN, Lorant Vincze, Péter Eckstein-Kovács și Laszlo Attila.
Leave a Reply