ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Județean a demarat procedurile de achiziţie pentru extinderea programului de furnizare a fructelor şi în rândul preșcolarilor

Consiliul Județean Cluj a demarat procedurile de organizare a licitației electronice având ca obiect atribuirea contractului de furnizare de mere pentru copiii din învățământul preșcolar clujean, ca urmare a recentei decizii a Guvernului României de a extinde programul de încurajare a consumului de fructe proaspete și în rândul preșcolarilor din grădinițele de stat și particulare acreditate cu program normal de 4 ore.

„În contextul în care, urmare a adoptării acestui act normativ, nu mai puţin de 6789 de preșcolari clujeni vor avea parte, în plus, de avantajele acestui program, am dispus demararea în regim de maximă urgenţă a procedurilor de achiziţie astfel încât copiii să poată beneficia la maxim de drepturile care le-au fost conferite”, a declarat domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Până acum, grupul țintă al Programului de încurajare a consumului de fructe în școli a inclus elevii din clasele I-VIII, din învățământul de stat și privat autorizat/acreditat, grup extins ulterior și la elevii din clasa pregătitoare. Extinderea programului și la nivelul preșcolarilor este cuprinsă în măsura ”Copii sănătoși la grădiniță”, ca parte a Pachetului integrat pentru combaterea sărăciei, aprobat prin Memorandum de Guvernul României la data de 19 iulie 2016.

Extinderea grupului țintă al acestui program și la preșcolari are rolul de a încuraja consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conștientizarea de către aceștia a beneficiilor unei alimentații sănătoase, bazată pe consumul de fructe proaspete. Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la diminuarea afecțiunilor cauzate de o alimentație nesănătoasă. Pe de altă parte, măsura elimină inechitățile și discriminarea dintre preșcolarii și școlarii care urmează cursuri în aceleași unități de învățământ, programul fiind astfel destinat tuturor copiilor din grupul țintă, indiferent de statutul lor social. Nu în ultimul rând, extinderea acestui program va reprezenta, totodată, o oportunitate de diversificare și de dezvoltare a activităților de producție și comercializare a fructelor din țara noastră.

Potrivit ordonanţei de urgenţă recent adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial al României în cursul zilei de miercuri, 12 octombrie 2016, limita valorii zilnice aprobate este de 0,37 lei/preșcolar, aceasta cuprinzând prețul integral de achiziție a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *