Din dorința unei corecte informări a publicului cu privire la adevăratele cauze care au determinat declanșarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României și la contextul în care acest lucru s-a produs, Consiliul Județean Cluj precizează că declanșarea acestei proceduri împotriva României, alături de alte 13 state membre, nu are nicio legătură cu județul Cluj.
Inițierea acestei proceduri a fost determinată de nerespectarea de către autoritățile centrale a obligației de raportare către Comisia Europeană a modului de implementare a unor norme europene din domeniul managementului deșeurilor. În același context, Comisia Europeană a solicitat tot autorităților centrale din România și din alte trei state europene să transpună integral în legislația internă normele Uniunii referitoare la instalațiile portuare de preluare a deșeurilor provenite din exploatarea navelor și a reziduurilor de încărcătură.
„Faptul că declanșarea acestei proceduri nu are nicio legătură cu județul Cluj este, pe de altă parte, mai mult decât evident câtă vreme proiectul cu finanțare europeană privind realizarea Sistemului de Management al Deșeurilor în județul Cluj este încă în implementare iar fazarea acestuia a fost aprobată de către chiar Comisia Europeană. Or, în acest context, nu exista nicio rațiune pentru ca aceeași instituție europeană să aplice vreo sancțiune care să aibă orice fel de legătură cu proiectul.
Declanșarea procedurii de infringement nu înseamnă în niciun caz că aceasta se va finaliza în mod automat cu aplicarea sancțiunii financiare, procedura fiind una extrem de complexă și bazată pe o corespondență amplă prin intermediul căreia autoritățile centrale vor avea ocazia să își susțină punctul de vedere”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.
Leave a Reply