ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Județean Cluj demarează în curând licitația pentru administrarea depozitului ecologic de gunoaie de la Pata Rât. Vezi stadiul lucrărilor la noua rampă

Județul Cluj este în plină criză în privința depozitării deșeurilor de la populație. Acuala rampă funcțională de la Pata Rât mai poate rezista doar 3 luni de zile, iar în acest context este esențială respectarea calendarului de construire a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, care are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2013.Rampa Gunoi, foto Otilia Muresan

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, astăzi, că investiția care se ridică la peste 200 milioane de lei a intrat pe linie dreaptă în procesul de construcție, urmând ca din 1 martie 2014 să fie dată efectiv în funcțiune, după 2 luni de probă solicitate de Comisia Europeană.

Noul centru ecologic de la Pata Rât va avea autorizație de funcționare pentru următorii 5 ani de zile, aici urmând să fie stocate deșeurile după 700.000 locuitori ai județului Cluj.

Centrul de management integrat al deșeurilor va activa sub admnistrarea beneficiarului, Asociația Eco Metropolitan, constituită din unitățile administrative locale ale județului Cluj.

Pentru a nu întârzia darea în folosință a depozitului ecologic, în curând urmează să fie demarată licitația pentru administrarea acestei celul, astfel încât să fie desemnat deja câștigătorul licitației la finalizarea lucrărilor, anunță președintele CJ.

Constructorii au menționat că stadiul actual al lucrărilor este de 15%, proiectul fiind împărțit în două părți: cea de sus, unde se vor afla utlajele, și una de jos, unde se va afla o clădire administrativă și o stație de epurare a apei rezultată din deșeuri.

Potrivit lui Ștefănescu Ioan, reprezentantul companiei Tahal, pe cele 7,7 hectare de teren aferente proiectului, vor funcționa 2 stații de sortare și va fi amenajat un depozit pentru deșeurile care nu mai pot să fie sortate. Acestea din urmă vor fi depuse într-o celulă și transformate în compost, care va fi folosit ca îngășământ pentru spațiul verde sau comercializat.

Cea mai apropiată celulă ecologică de la Pata Rât se află la 300 metri de centură.

În legătură cu criza deșeurilor din județul Cluj, Uioreanu a menționat că „Soluțiile trebuia să fie găsite de către toate administrațiile locale, nu doar de Consiliul Județean”.

Primarul Emil Boc a precizat că actualul depozit temporar de la Pata Rât era suficient pentru orașul Cluj-Napoca până la finalizarea noului depozit ecologic, însă la nivelul județului s-a decis ca toate comunele să-și depună aici deșeurile. „În loc ca Prefectura și Consiliul Județean să tot învrăjbească autoritățile locale între ele, i-aș invita pe conducătorii acestor instituții să iasă la dialog și să prezinte mai degrabă soluții. Din punctul nostru de vedere, municipiul Cluj-Napoca este acoperit în această situație. Problema este cea a restului administrațiilor locale din județ”, a subliniat, astăzi, edilul.

În legătură cu depozitarea ilegală a peste 100.000 metri cubi de deșeuri pe vechea rampă, Emil Boc a precizat că acest lucru a fost posibil cu derogare de la Consiliul Județean Cluj.

Președintele PSD Cluj, consilierul județean Remus Lăpușan, a afirmat că USL a descoperit la noua rampă un proiect adjudecat, blocat din cauza falimentului constructorului, și până la urmă este un lucru mare că s-a reușit demararea lucrărilor.  „Cred că problema este în curtea domnului Boc și a domnului Tișe”.

Nimeni nu cedează pentru depozitul de la Feleacu

Una dintre stațiile de sortare a deșeurilor va fi amenajată pe raza comunei Feleacu. În ciuda acestui lucru, Consiliul Județean și Consiliul Local al comunei încă nu au ajuns la un acord în privința cedării dreptului de folosință asupra terenului.Rampa Gunoi, foto Otilia Muresan 1

Primăria Feleacu cere o chirie anuală de 1,2 euro/mp, care poate să fie negociată, însă reprezentanții CJ spun că terenul trebuie să fie cedat cu titlu gratuit, mai ales datorită crizei deșeurilor din județ.

„A existat o înțelegere făcută pe vremea lui Alin Tișe cu primarul comunei Feleacu, colegul său de partid, prin care terenul era cedat gratis. Acum asistăm la o încercare a celor de acolo de a scoate bani din orice. Nu le vom da niciun ban”, a adăugat Horea Uioreanu.

În același timp, ieri, în cadrul unei întruniri desfășurate la sediul Prefecturii Cluj, viceprimarul comunei Feleacu, Jakabffy Barna, a spus răspicat că nu va fi cedată niciodată cu titlu gratuit o asemenea suprafață de teren, mai ales după ce locuitorilor comunei încă nu li s-au restituit terenurile de la livada Palocsay.