ClujAzi

Fii informat!

Consiliul Judeţean trebuie să returneze 2 mil. de euro către Cluj Arena pentru deblocarea conturilor societăţii

Societatea Cluj Arena SA, care administrează „bijuteria Clujului”, s-a trezit în urmă cu 2 săptămâni cu conturile blocate pe motiv că ar datora 8,5 milioane de lei impozit pe clădire către Primăria Cluj-Napoca.Radu Ratiu si Radu sporis

„Cluj Arena SA a primit un mandat de exploatare a acestui bun, iar atât Cluj Arena SA cât şi clădirea Cluj Arena sunt proprietatea Consiliului Judeţean Cluj. Consiliul de Administraţie care a intrat pe mandat în septembrie 2012, când a verificat actele contabile, nu figura vreo datorie care să sară în ochi, de câteva milioane, astfel încât nu s-a pus problema unei asemenea datorii în CA şi nici din partea Primăriei Cluj-Napoca, care nu şi-a bugetat un astfel de impozit până acum; nici Consiliul Judeţean nu a făcut vreun demers în a întăbula clădirea.

Impozitul este de 8,5 milioane de lei inclusiv pe 2015, considerăm că impozitul trebuie să fie plătit, trebuie făcute toate demersurile între Primărie şi Consiliul Judeţean pentru a debloca situaţia la Cluj Arena. Banii trebuie plătiţi deoarece în raportul Curţii de Conturi se spune că noi am obţinut un profit prin recuperarea TVA-ului, dar Cluj Arena a dat 9 milioane de lei din aceşti bani către Consiliul Judeţean Cluj, 50% din profit şi dividende conform statutului de acţionar majoritar. Managementul Cluj Arena va cere CJ să returneze banii daţi în 2014, cu care o să reuşim să plătim tot impozitul”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Cluj Arena SA, Radu Sporiş.

Practic Consiliul Judeţean Cluj a primit bani de la Cluj Arena SA, pe care societatea nu îi datora către instituţie, suma fiind puternic afectată de acest impozit care nu a fost reflectat în contabilitate.

„Din punctul meu de vedere insolvenţa nu este viabilă, alte variante mult mai bune şi care ar ţine în viaţă stadionul ar fi varianta amiabilă în care CJ să ne returneze banii, alta prin rectificarea bugetelor – am putea recupera o sumă importantă sau transferul clădirii către Primărie. Cel mai important este ridicarea popririi pentru că nu putem face reparaţii, nu putem acoperi unele cheltuieli, este nesiguranţa organizării evenimentelor pe stadion. Inclusiv chiria de la Untold Festival este blocată. Toate spaţiile de pe Cluj Arena sunt închiariate şi toţi banii merg către suma poprită. Cel mai important este ca stadionul să rămână deschis către clujeni, pentru că avem peste 1000 de oameni care aleargă pe Cluj Arena, aici activează 11 cluburi sportive, trebuie să vedem că în primul rând acest stadion a fost creat pentru sport. Suma pe care am datorat-o am dat-o către Consiliul Judeţean în 2014, l-am dat în baza unui contract de participaţiune. Nu a existat acest impozit prins în bugetele noastre, însă cel mai important este să găsim soluţii, preferabil amiabile. Sper ca banii pe TVA să mai existe. E singurul stadion mltifuncţional din ţară, restul sunt deschise doar pentru meciuri de fotbal, în rest sunt închise publicului. Noi am aplicat aici un sistem ca în Occident”, precizează directorul Cluj Arena, Radu Raţiu.

În cazul insolvenţie, societatea Cluj Arena SA riscă să-i fie vândute bunurile estimate la 2 milioane de lei (sumă oricum prea mică pentru recuperarea imporitului către Primărie), care înseamnă dotarea pistei de atletism, modernizarea sistemului de iluminat, folosirea apei din subteran pentru irigaţii etc.

Până la apariţia situaţiei dificile în leăgtură cu impozitul uriaş pe clădire, societatea Cluj Arena SA nu înregistra datorii.

„Nu ştiu şi nu înţeleg, am inclusiv amortizare pe clădire din partea Consiliului Judeţean deşi această clădire nu e a noastră. E absurd ca două instituţii, Primăria Cluj-Napoca şi CJ Cluj, cele mai puternice din ţară după Bucureşti, să nu găseească soluţii”, a adăugat preşedintele CA de la Cluj Arena SA.

Cluj arena are 26 de angajaţi, din care mai bine de jumătate sunt paznici.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca şi cei ai Consiliului Judeţean Cluj au purtat discuţii pe această temă, însă deocamdată nu au ajuns la un acord. Consiliul Judeţean vrea să vândă pe bani stadionul, către Primărie, iar Primăria vrea doar să administreze gratuit stadionul, în baza impozitului datorat.