Medicii rezidenţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj au avut miercuri seara o întâlnire cu managerul spitalului, dr. ec. Petru Şuşcă, pentru a discuta despre dificultăţile pe care aceştia le întâmpină în desfăşurarea activităţii, în cele 36 de secţii ale SCJU.
Problemele aduse în discuţie de cei aproximativ 100 de medici rezidenţi participanţi, s-au legat în principal de statutul pe care aceştia îl au în clinicile unde profesează. Majoritatea medicilor rezidenţi au reclamat faptul că le este restricţionat accesul la aparatura din dotare, că profesorii coordonatori nu îi lasă se implice foarte mult în cazurile care sosesc în spitale, iar uneori chiar şi pacinţii refuză să fie trataţi de un rezident.
Ca primă măsură pentru a rezolva această situaţie, managerul Petru Şuşca i-a îndemnat să redacteze un statut al medicului rezident, dându-le asigurări că va face tot posibilul ca documentul să ajungă la Ministerul Sănătăţii şi să fie pus în vigoare. „Vă îndemn să aveţi curaj! Faceţi un document prin care să vă cereţi drepturile, iar în mine veţi găsi un partener instituţional pentru a fi trimis mai departe” a spus dânsul.
Pe lângă nemulţumirile de mai sus, rezidenţii s-au plâns că de multe ori sunt puşi în situaţia de a face muncă specifică personalului cu calificare medie. Din cauza lipsei de personal, medicii rezidenţi sunt puşi să care pacienţii bolnavi între saloane, sau aparate, sunt puşi să facă uneori treabă ce în mod normal ar intra în sarcina asistentelor medicale, lucruri care îi dezavantajează în procesul de educare în care sunt angrenaţi.
Lipsa dotărilor din spitale a fost un al punct sensibil al discuţiei. Sunt unele secţii bine dotate şi altele mai puţin dotate. Petru Şuşcă a dat asigurări că lucrurile sunt pe un făgaş normal şi că SCJU va fi din ce în ce mai bine dotat cu aparatură, spunând că la ora actuală departamentul de imagistică de la Cluj este printre cele mai bine dotate din România şi Europa de est.
În ciuda eforturilor depuse de conducerea spitalului pentru a dota cele 36 de secţii, problemele întâlnite în unele departamente sunt hilare. Spre exemplu, la Clinica de Neurologie, pentru că nu există o targă de exterior, pentru ficare pacient ce trebuie mutat dintr-un corp de clădire în altul, din diverse motive, medicii trebuie să cheme ambulanţa. O simplă targă ar rezolva aceste cheltuieli de resurse inutile, iar ambulanţa respectivă, care are în dotare o astfel de targă, ar putea interveni la cazuri mult mai grave. Managerul spitalului a dat asigurări că va achiziţiona o astfel de targă.
Potrivit statisticilor prezentate, doar anul acesta s-au achiziţionat şi urmează să fie achiziţionate: angiograf + mamograf (garanție full service, cu piese incluse: 10 ani pentru angiograf și 5 ani pentru mamograf), CT pentru UPU; Ecografe; Echipamente RX digitale; RMN.
Această întâlnire a fost prima dintr-o serie lungă anunţată. Conducerea SCJU doreşte să deschidă un dialog cu medicii rezidenţi şi să îi sprijine în demersurile lor. „Să aveţi curaj, dragii mei, nu mai vreau ca la spital când scoatem un post la concurs să fie un singur candidat. Îndrăzniţi! Iar dacă aveţi cunoştinţe de nereguli, vă rog să mi le semnalaţi”, a spus managerul SCJU.
Întâlnirea a fost organizată Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în parteneriat cu Organizația Tinerilor Medici. Alături de managerul Petru Şuşcă au mai luat parte la dezbateri şi directorul medical Cristina Ghervan, conferenţiarul Horaţiu Rotar şi Cristian Dan.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă are în dotare 36 de secții și 8 compartimente (36 de clădiri distincte); 1542 paturi / aproximativ 3000 de angajați; 33 de linii de gardă.
La 15 octombrie 2013, când a fost preluat managemntul de ec. dr. Petru Şuşcă, spitalul avea plăţi restante de 13.383.760 lei, ajungând ca în 31 decembrie 2015 să aibă 0 plăţi restante şi un excedent de 16.000.000 lei.
Leave a Reply