Sunt multe situatii in care montarea unei lustre sau a unui alt corp de iluminat suspendat nu este tocmai oportuna, astfel incat singura solutie disponibila este o plafoniera. Aceasta nu trebuie sa fie, insa, solutia de compromis, ci o alegere care sa ofere exact beneficiile de care ai nevoie, atat ca functionalitate, cat si ca estetica. Tocmai de aceea, in randurile urmatoare vei descoperi cateva detalii care sa-ti fie de ajutor atunci cand vrei sa alegi o plafoniera pentru hol, casa scarii sau una dintre camerele locuintei tale.
De regula, spatiile in care este recomandata o plafoniera sunt cele a caror inaltime nu permite montarea unui corp suspendat (lustra, pendul, candelabru), astfel incat acest tip de corpuri de iluminat este ideal pentru majoritatea camerelor de apartament.
Pentru a nu parea solutia de compromis, o plafoniera potrivita trebuie aleasa in functie de mai multi factori, astfel incat sa poata fi integrata armonios in designul interior al casei tale si, eventual, sa poata pune in valoare celelalte detalii ale camerei.
Ce tip de plafoniera s-ar potrivi in fiecare camera?
Aceasta categorie de corpuri de iluminat se imparte in doua mari tipuri: cu si fara suport. Plafoniera fara suport se va prinde direct de tavan, iar cablul electric se va lega direct de corpul de iluminat. Peste sursa de lumina va fi montata o masca decorativa (din sticla, plastic, panza) care va ascunde intreg sistemul si va avea rol decorativ.
Varianta cu suport, in schimb, este prevazuta cu un brat care coboara nivelul la care se monteaza sursa de lumina cu circa 10-20 de centimetri fata de tavan. Acest tip de plafoniera va necesita putin mai mult spatiu decat cea fara suport, insa modelele sunt mult mai variate si se vor integra mai usor intr-un stil clasic, industrial, vintage sau minimalist. Astfel, in cazul in care inaltimea tavanului din camera de zi nu iti permite montarea unui candelabru, aceast tip de plafoniera iti va oferi atat functionalitate si eficienta, cat si o atmosfera placuta si un design adecvat.
Sistemul de „operare”
Pentru camerele casei sau apartamentului tau, cele mai indicate plafoniere sunt cele cu sistem clasic, ce pot fi operate prin intermediul unui intrerupator. Sunt situatii, insa, cand o plafoniera cu telecomanda sau una cu senzor de miscare se preteaza mai bine pentru activitatile desfasurate in spatiul respectiv. Astfel, holurile, windfang-urile si alte spatii de tranzit pot fi dotate cu sistemul pe senzori pentru a spori functionalitatea.
Dimensiunea
Plafonierele fara suport se inscriu, de regula, in forme geometrice precise. Astfel, cele mai multe modele de plafoniera vor avea un diametru de circa 30 de centimetri, iar variantele rectangulare vor avea laturi cuprinse intre 20 si 60 de centimetri.
In functie de marimea camerei si numarul de plafoniere care iti vor putea asigura o lumina potrivita, poti alege sa montezi o plafoniera cu diametru mare (60 cm) in living sau doua-trei plafoniere micute (20 cm) de-a lungul holului casei tale.
Sursa de iluminat potrivita pentru fiecare plafoniera
Tehnologia LED este cea mai performanta si eficienta la ora actuala, asadar ai putea sa iei in calcul si acest considerent atunci cand alegi o plafoniera, indiferent de camera in care doresti sa o montezi. Pe langa economisirea energiei electrice, o plafoniera cu 2 sau 3 becuri LED iti va putea oferi o lumina puternica si posibilitatea de a alege temperatura luminii, astfel incat sa poti folosi lumina rece pentru baie sau hol si lumina calda pentru living sau dining.
Daca vrei sa gasesti plafoniera perfecta pentru fiecare camera a casei tale, intra pe eOrion.ro si descopera o gama deosebit de diversificata de corpuri de iluminat organizate in functie de stil, performanta si eficienta.
Leave a Reply