ClujAzi

Fii informat!

Cum văd oamenii de afaceri nemți, cu schimburi comerciale anuale de 27 mld. euro, viitorul României în UE

Ediția 2017 a Festivalului de toamnă al economiei germane a dat prilejul, în Cluj-Napoca, alături de distracție, desfășurării unor dezbateri interesante la care au luat parte ambasadori, aleși locali, europarlamentari și oameni de afaceri importanți, care au discutat despre viitorul României în context european.

Medicul milionar Dragoș Anastasiu, cu afaceri preponderent în Germania, a declarat în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai că a ajuns să aprecieze cel mai mult la nemți predictibilitatea, inclusiv în educație și fiscalitate, care îți permite inclusiv să știi tot timpul, cu exactitate, inclusiv ce pensie vei avea și unde nu se sare de la o săptămână la alta spre o nouă idee. El a sugerat și că România are nevoie neapărată de o integrare deplină în zona euro pentru că doar niște corsete suplimentare vor întări economia țării.

Totuși, Hanns Dietrich atrage atenția asupra faptului că degeaba intrăm pe zona euro dacă nu putem să ne sporim productivitatea și să facem față giganților de pe piața europeană.

Omul de afaceri austriac Johannes Becker, partener al TPA România, a menționat că pe lângă predictibilitate și stabilitate, România trebuie să învețe să-și folosească forța de muncă din mediul rural, care nu s-a schimbat atât de mult în raport cu orașele mai dinamice și care poate să fie calificată astfel încât să acopere nevoia existentă pe piața forței de muncă, mai ales în contextul în care companii nemțești au ajuns să finanțeze inclusiv cursuri de calificare în școlile românești.

De ce e importantă părerea oamenilor de afaceri nemți? pentru că ei asigură schimburi comerciale anuale de peste 27 miliarde de euro României, în creștere continuă, iar pentru companiile acetora lucrează peste 250.000 de cetățeni români, a spus ambasadorul României, Emil Hurezeanu.

Primarul Emil Boc și europarlamentarul Daniel Buda au tras semnale de alarmă în privința supralicitării, din partea Guvernului României, a legislației de la Bruxelles, care frânează procesul de absorbție a fondurilor europene, doar pentru a crea noi agenții, pentru a da de lucru la alți funcționari. ”Nu Uniunea Europeană ne-a împiedicat să accesăm direct fonduri europene”, adaugă Emil Boc, care a mai spus că România are nevoie și de o reorganizare administrativă astfel încât să poată să-și genereze propriile programe operaționale regionale.

”Pentru asta avem nevoie de regiuni puternice, cu minim 800.000 locuitori, cum a făcut Polonia. Acolo au căzut într-adevăr 3 guverne, dar Polonia e campioană la absorbția de bani europeni. Pentru noi poate era mai importantă latura de competitivitate, pentru că avem forță de muncă calificată, și importantă este și infrastructura, să ne conectăm la autostrăzi; pentru București și Vaslui e mai importantă calificarea resurselor umane”, a mai precizat edilul.

Emil Boc a făcut apel și la o Europă mai unită, care să parcurgă un smart-Brexit din cae să înțeleagă că nu se contruiește o asemenea alianță doar ”de sus în jos”.

”Am avut o delegație a Parlamentului European de la Comisa de Dezvoltare Regională, săptămâna trecută, la Cluj. Au fost și la Alba, au vorbit și cu dl primar Bolojan de la Oradea, și n-au înțeles de ce România n-a absorbit fonduri europene pentru că au văzut exemple de bune practici. România nu înseamnă doar Cluj, ci și Vaslui. Factorul politic va trebui să găasească resursele necesare să deblocheze acest proces. Am avut discuții cu cei de la autoritatea de audit din România, care trebuie să sune la Bruxelles ca să-i mai tempereze pe cei de la Curtea de Conturi din România. Noi ne punem aceste piedici pe care alții nu le înțeleg. De ce doar România mai trimite pagini tipărite la Bruxelles? Încă un aspect de menționat: Bruxelles-ul este între oameni, dar cea mai mare rată pro-Brexit a fost în zona în care au fost atrase cele mai multe fonduri europene. E necesar și să ne facem mai vizibili în viața de zi cu zi”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

România e beneficiar net de fonduri UE, țara noastră a primit deocamdată 41 mld. euro și a contribuit cu 14 mld. euro la bugetul european.

La dezbateri au luat parte și fostul premier al României, Dacian Cioloș, și Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA Romania.

dezbatere ubb germani

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *