De formare medic, europarlamentarul Cristian Bușoi a lansat vineri, la Cluj, cartea ”Cum vindecăm sistemul de sănătate din România”. La eveniment au luat parte fostul ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș, vicepreședintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților, primarul Emil Boc, europarlamentarul Daniel Buda și alți lideri ai PNL Cluj – Mihaela Suciu (OFL Cluj), Alexandra Stoica (OFL Cluj-Napoca). Vorbitorii au apreciat în mod special faptul că autorul oferă și soluții la problemele semnalate într-un domeniu în care nici comunitatea europeană nu poate spune mare lucru, din voința politică a statelor.
”În carte sunt atacate multe probleme esențiale, este analiză pe date concrete, expunerea situației, și soluții. Pentru cei care lucrăm în domeniu, ne apasă destul de tare relația cu instituția pe care domnuia sa a condus-o (Casa de Asigurări de Sănătate) dar atunci nu eram colegi și am auzit de multe ori: ”Mă duc la președintele casei, că e un om cu care poți să vorbești”, atunci când a fost vorba de o problemă serioasă. Aștept mult mai multe de la Casă pentru că unde lucrez eu există mulți copii care au nevoie de lucruri pe care nu le avem în țară. Din carte m-au interesat în mod special drepturile pacienților în tratamentele transfrontaliere, programul cadru pentru cercetare și dezvoltare Orizont 2020, relația Casă – Ministerul Sănătății în privința programelor și a politicii de sănătate. E rar să vezi la un om politic, chiar dacă are formare medicală, că a adunat atâta informația și a sistematizat-o și a făcut ca această carte să prezinte și soluții”, a declarat Florin Stamatian.
Primarul Emil Boc a apreciat că ”nu trebuie reinventată apa caldă în domeniul sănătății” și că trebuie doar găsit un sistem asumat dincolo de ciclurile electorale. Edilul a constatat starea gravă a sistemului și din relația cu Spitalul Municipal Clujana, ”unde medicii sunt adevărați magicieni”, și care s-ar închide fără susținerea financiară a Primăriei. Emil Boc a subliniat și importanța descentralizării la nivel național, politică de care ar beneficia și sistemul de sănătate.
Redactarea cărții prezentate clujenilor a venit după o perioadă petrecută de Cristian Bușoi în Ministerul Sănătății, în structurile europene pentru o lungă perioadă, unde a interacționat cu actori mulți de la nivel european, de la care România poate învăța, precum și în urma celor 8 luni petrecute în fruntea CAS.
Volumul este structurat pe 5 capitole: ce a fost reforma în Sănătate după 1990, o diagnoză a sistemului de sănătate din România, bazată pe datele finale din 2015 și 2014, experiențe europene și internaționale, respectiv câteva din ideile potrivite pe care le vede pentru ca sistemul să meargă mai bine.
În demersul său, Cristian Bușoi a realizat și o radiografie a nemulțumirilor legate de sistemul de sănătate, atât din perspectiva pacienților (revoltați pe nevoia de a plăti din propriul buzunar servicii de sănătate care ar trebui să fie garantate, lipsa serviciilor în urbanul mic), din perspectiva medicilor (presiunea și generalizarea care se face, salarizarea necorespunzătoare, mecanismele ineficiente de promovare din interiorul sistemului), rezultatul general fiind migrația.
La baza problemelor din Sănătate stă și faptul că domeniul e subfinanțat, pe ultimul loc în UE la alocări la orice criteriu spre care ne-am uita. Deși avem resurse puține, de multe ori sunt cheltuite ineficient, birocratic, uneori chiar și fraudulos.
Cristian Buşoi reflectat și asupra instrumentelor europene care ajută pacienții în decontarea cheltuielilor medicale și în obținerea de medicamente de bună calitate, E-health, precum și asupra instrumentelor de finanțare europene precum Orizont 2020, din nu s-a reușit atragerea de mulți bani în România.
Comparativ a fost prezentată starea sistemelor de sănătate din Lume: SUA (sistem privat), Olanda, Franța, Germania, Polonia, Spania și Marea Britanie, cu avantaje și dezavantaje.
În capitolul final, dedicat soluțiilor și viitorului, autorul pornește de la realitatea care indică 17 milioane de asigurați, din care salariați doar 5,8 milioane, la o populație totală de 20 de milioane de persoane și alocarea celei mai mari părți de cheltuieli pe medicamente, respectiv finanțarea spitalelor.
Soluția pe scurt
Ar fi un sistem bazart în continuare pe Solidaritate, Calitate – informatizare și digitalizare, eficiență în cheltuirea bugetului, Medicină primară – secundară – terțiară cu flux adecvat *din păcate spitalele sunt aglomerate cu cazuri care ptueau fi rezolvate la nivel de medic de familie, pe termen scurt – îmbunătățirea sistemului de asigurări obligatorii, Termen mediu – asigurări private complementare, Model de urmat – sistemul francez, mixt.
Cristian Buşoi a vorbit despre fiabilitatea unui sistem mixt de obligativitate a asigurării de sănătate, dar întărit delui aportul asigurărilor private de sănătate.
În Franța, 75% din cheltuieli sunt acoperite de asigurarea obligatorie, restul din asigurarea privată, iar furnizorii de servicii sunt supuși astfel presiunii competiționale.
Europarlamentarul propune alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, de la 4% cât e acum, realizabilă cu o mai bună colectare, creșteri de la buget, introducerea asigurărilor private, supliment care să fie direcționat către veniturile medicilor, către investiții în sistemul de sănătate cu bani de la buget și fonduri europene.
Referitor la politica medicamentului ar fi necesară schimbarea paradigmei populiste a celui mai ieftin produs pe hârtie, care determină companiile să nu mai importe leacuri eficiente din lipsă de profitabilitate.
Patima politică, schimbarea de strategie de la un partid la altul sau de la un ministru la altul, în cadrul aceluiași partid, trebuie să ocolească sistemul de sănătate.
Viitorul medicinei românești ar fi mai bun și cu o implicare mai mare a Președintelui României, careiar să fie mediator între toți actoriidl din sistemul sanitar, să existe astfel o strategie națională pentru sănătate, partidele să agreeze principii esențiale, Sănătatea să devină prioritate, iar pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului de sănătate.
Calea europeană
Europarlamentarul Daniel Buda a mulțumit medicilor din Cluj pentru munca depusă cu toate că Medicina din România e „înțepată”.
Ca membru în comisia de dezvoltare regională, acesta a relatat succesul notat în urma unei vizite de lucru în zona Caraibelor, unde a văzut realizat un spital pe 11 etaje, așezat pe bile, pentru că e o zonă seismică, dotat la cele mai înalte standarde, din fonduri europene.
„Dacă vom sta numai la mila finanțărilor naționale, nu vom ține pasul cu celelalte clinici. Această Uniune Europeană, cu bune și cu rele – pentru că știu că uneori procedurile sunt stufoase – pune la dispozție fonduri europene pentru înlăturarea disparităților”.
Leave a Reply