ClujAzi

Fii informat!

Dacian Cioloș a inaugurat la USAMV Cluj un institut de cercetări avansate estimat la peste 50 milioane de lei

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a inaugurat astăzi Institutul de Cercetări Horticole Avansate ale Transilvaniei, cel mai mare institut de profil din țară, cu o suprafață de 9.732 metri pătrați.  La inaugurare au participat premierul Dacian Cioloș, Mircea Dumitru, Ministrul MENCS, Achim Irimescu, ministrul MADR, Sorin Cîmpeanu – ministrul MECS (2014-2015), ministrul Adrian Curaj, Cătălin Baba, primarul Emil Boc, prefectul Gheorghe Vușcan, rectorul Universității Babeș-Bolyai Cluj, Ioan Aurel Pop, prorectorii UBB – Ioan Bolovan, Daniel David, ÎPS Mitropolit Andrei al Clujului, Sălajului și Maramureșului. 

Este una dintre cele mai mari investiții ale Universității, care a primit cofinanțare din fonduri europene și totodată primul institut dotat cu tehnologie de vârf, inclusiv cu microscopie electronică de ultimă generație. Două dintre aparatele respective au costat peste 100.000 euro bucata.

Valoarea financiară a proiectului este de 50 milioane de lei, contribuția universității fiind de 8,7 milioane de lei.

Noul institut își va desfășura activitatea într-o clădire modernă, cu 4 etaje, 46 laboratoare de cercetare, 35 de birouri pentru cercetători, o sală de conferințe, bibliotecă, două sere de 2000 mp.

Directorul proiectului și rectorul care a demarat construcția, Doru Pamfil, a menționat că printre direcțiile de cercetare ale proiectului se află tehnologiile noi în domeniul plantelor horticole, metode de ameliorare a plantelor, dar nu numai.

Actualul rector al USAMV, Cornel Cătoi, a menționat că își dorește ca institutul să producă știință, brevete, transfer de tehnologii, dar și bani, pentru a se putea întreține.

„Suntem într-un institut de cercetări horticole avansate, care include și această componentă, dar creează infrastructura pentru USAMV și îndrăznesc să cred că nu doar pentru clujeni, pentru că acest consorțiu al universităților, de Știine ale vieții, chiar funcționeză, va fi una care va depăși ca beneficii limitele Clujului. Cu această proiecție în trecut am venit aici, admirând evoluția din ultimii ani în infrastructura educațională și de cercetare. Pot să spun cu mândrie că USMAV nu mai seamănă deloc cu ceea ce am lăsat aici în 1994. Doresc să salut și faptul că avem încă un proiect care arată capacitatea de a asigura continuitate de la un guvern la altul, la un ministru la altul, de la un rector la altul, și asta arată că intrăm într-o stare de normalitate, iar dincolo de orice importantă este continuitatea pentru a duce la bun sfârșit asemenea proiecte. Am înțeles din prezentare că activitatea din Institut nu se va limita la ce poate să ofere USAMV, cu siguranță că veți colabora și cu Universitatea Babeș-Bolyai, vă sfătuiesc să mergeți și mai departe, cred că generațiile următoare de dezvoltare economică în doate domeniile nu vor putea trece peste aportul domeniului IT. Aveți la Cluj un potențial extraordinar în acest domeniu. Aveți industria 4.0, sunt convins că și în agricultură este un sector poate să revoluționeze acest domeniu. Există în Cluj acest potențial. Nu întâmplător, el poate fi valorificat și în acest domeniu. Ceea ce veți face aici ar trebui să contribuie la relansarea cercetării agricole românești, în domeniul științelor vieții. Producția de nouă știință este esențială, iar România are de recuperat mult. Avem nevoie mai ales să trecem într-o nouă etapă a dezvoltării agriculturii și în special a horticulturii. Sunt deja țări din jurul nostru care ne-au luat-o înainte inclusiv în domeniul horticulturii și nu cred că mai trebuie să ne luptăm cu aceleași instrumente pentru a recupera acest decalaj, ci să trecem într-o nouă etapă, să inovăm și să avem curajul să facem ce alții n-au făcut. Ceea ce v-aș îndemna este să ne gândim cum putem face altceva decât cum au făcut ei. E foarte important ca această investiție, dincolo de aportul didactic, să se regăsească cât mai repede în câmp, în producția pe care o scoatem din domeniul horticol, pomicultură, amenajare peisageră, silvicultură, ș.a.m.d.”, a spus Dacian Cioloș.

Primarul Emil Boc a afirmat că acest proiect conturează și mai bine profilul Clujului pentru cercetare și inovare, alcătuit din universități, talente, cercetători, infrastructură mai bună decât în alte părți ale țării, conectivitate internațională, calitatea internetului, un mediu de afaceri dinamic, un oraș cu o bună calitate a vieții.

usamv-dacian-ciolos2

usamv-dacian-ciolos

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *