Opera Română din Cluj-Napoca a primit un sprijin așteptat vreme de zeci de ani din partea oamenilor de afaceri din Transilvania. O parte dintre ei, sub coordonarea lui Daniel Metz, CEO-ul NTT DATA Romania, au înființat primul club al celor care au reușit în business, PRO Opera Transilvania, care susțin financiar Opera Română. Cu toate că s-au întrunit prima dată în luna august, ei au scos deja din buzunare peste 50.000 de lei pentru renovarea clădirii în interior, aflată în stare jalnică, acoperită doar de prestațiile artiștilor și de tablourile așezate strategic.
Sub sloganul ”Excelență, Unitate, Glorie, slujind națiunea”, clubul își propune să sprijine achizițiile de noi producții, dotări, și nu numai, exclusiv din fonduri private. Aceasta în condițiile în care costul unei producții mari se ridică la 100.000 de euro.
Printre primele proiecte care au fost gândite în acest sens se numără și redactarea unei cărți simbol despre cele mai importante 100 persoanje din trecutul și prezentul operei naționale și tipărirea, în premieră națională, a primei reviste de critică serioasă dedicată operei, Opera Story Magazine. Cu ajutorul lor au fost identificate și planurile arhitecturale originale ale clădirii din centrul Clujului, tocmai de Budapesta, iar în luna decembrie va fi susținut spectacolul ”Spărgătorul de nuci” pentru copiii din Cluj care nu au posibilități financiare să meargă la spectacole.
Din Consiliul Director al clubului mai fac parte Adrian Crivii, Cornel Cătoi, rectorul USAMV și doctorul Răzvan Șerban.
Opera clujeană avea nevoie de acest fel de sprijin ca de aer, în special din cauza efectelor măririlor salariilor, din august, apoi în februarie. Potrivit managerului Florin Estefan, artiștii au în sfârșit demnitate pentru anii lor grei de studii, iar aceste reparații salariale sunt corecte. Cu toate acestea, bugetul de la nivel central a venit tot la fel ca anul trecut. s-au luat bani de la productivitate, i-au mutat la cheltuieli de personal. ”Dintr-un buget de 26 de milioane, 22 de milioane sunt la cheltuieli de personal. Așteptăm această rectificare bugetară, care să ne asigure ultimele 3 luni din acest an. Ar fi bine ca pentru insitutițiile culturale, aceste finanțări să fie multianuale, ca să știi cum să-ți faci proiectul managerial. În SUA majoritatea teatrelor funcționează nu prin subvenție de la stat, ci prin organisme private care le susțin. De multe ori suntem îngrădiți legislativ în a achiziționa anumite lucruri. Nici nu primim aprobări, dacă primim aprobări, nu primim buget. Având un buget din exterior, e mult mai bine; cineva să-mi dea orga de lumini – nu bani pentru ea, pentru că atunci am nevoie de aprobarea ministerului. Coridoarele clădirii n-au fost zugrăvite din anii 70, arătam ca la Gherla. Asta ține de bunul simț al conducătorului instituției. Îmi doresc să vină și alți oameni alături de dânșii. Acum în sfârșit avem o clădire în alb, curat, e lumină. S-au descoperit planurile originale ale clădirii, care nu erau în România și nimeni nu știa unde sunt”, a mai spus managerul operei clujene.
”Niște domni melomani s-au gândit și au considerat că sunt cel mai potrivit în a administra această acțiune, care are o conotație foarte nobilă. În vremuri grele, bugetele pentru artă, cultură, sport – suferă, în această situație este și opera națională. Și în contextul evenimentelor de anul, viitor, al Centenarului, am gândit să punem o mână de ajutor, având în vedere îngrădirile bugetare pe care le au. Dorim să vedem cu putem susține programul managerial asumat de echipa de conducere din opera națională și cum putem aduce mai aproape această instituție de oameni, în aspecte care după normele legale de instituție publică ar dura mult. Noi putem acționa pragmatic, eficient, să intervenim acolo unde este nevoie mai mare, mobilizând resursele materiale pe care vom reuși să le adunăm și să le punem la dispoziție operei naționale. Cred că la nivelul cetății Cluj-Napoca există un număr semnificativ de oameni care îndrăgesc actul de cultură și sper să reușim să aducem în jurul acestei asociații un număr tot mai mare, să mobilizăm niște resurse materiale în jurul operei. Prețul biletelor este destul de redus, politica e de a da acces la spectacole și oamenilor cu posibilități materiale mai reduse. Noi încurajăm oamenii de afaceri să mai dea din când în când ”100 de lei”, care să vină în sprijinul operei naționale”, a spus Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania.
Ajutorul financiar individual al celor implicați este flexibil, afirmă Daniel Metz. Fondurile vor fi direcționate pentru aducerea unor dirijori, artiști din afară, pe scena Clujului.
Oamenii de afaceri adunați în jurul PRO Operei Transilvania susțin că în decizia lor de a se alătura demersului a contat enorm și talentul managerial al lui Florin Estefan, care a venit cu opera mult spre oraș în ultima perioadă.
La ora actuală, subvenția pentru biletele de operă este de 90% din partea statului. Pentru ca opera să fie profitabilă, ar trebui ca fiecare bilet să coste minim 100 de euro, ori la ghișeu se poate obține bilet cu 10 euro.
Noua stagiune se va deschide sub semnul păcii și multiculturalismului
The Armed Man: Misă pentru pace, de Karl Jenkins, piesă aflată în top 10 mondial, va deschide noua stagiune la Cluj, având ca invitați membrii corului Côr Caerdydd din Cardiff. Spectacolul va fi o provocare pentru iubitorii clujeni ai operei, întrucât aduce muzica modernă, considerată mai greu de digerat. ”Dar această lucrare e modernă, posh, politically correct, foarte inclusivă. Se numește misă pentru pace, dedicată victimelor din Kosovo, dar are părți din chemarea la rugăciune din Islam, părți din cultura indiană, părți din Psalmi și Revelație, se interpretează în engleză, în latină, cred că cei care vor veni, vor fi plăcut surprinși. Sper că nu va fi singura dată când se va cânta”, au precizat organizatorii.
Spectacolul va dura 1 oră și 13 minute, fără pauză.
Leave a Reply