Deputatul Adrian Gurzău a trimis presei un comunicat de presă prin are afirmă că va vota împotriva legii minelor. „În Constituția României, Art. 136. (2), scrie clar: “Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.”
Suntem chemați astăzi să votăm forma agreată în USL a propunerii legislative de modificare a Legii Minelor 85/2003. Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse din actul normativ. Mai mult, de Ziua internațională a luptei împotriva corupţiei, acest act normativ a fost adoptat în comisia de specialitate total netransparent, fără să fie publicat pe site-urile Camerei sau Senatului și cu presa așteptând la ușă. Din declarațiile celor de la Uniunea Social Liberală, înțeleg că Legea minelor, care intră azii la votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional, prevede că în exploatările din România nu pot fi folosite tehnologii care afectează mediul şi obligă, totodată, la folosirea celei mai avansate tehnologii, ceea ce este bine. Mai ales că se va aplica inclusiv proiectului Roşia Montană.
Declarativ, că repet, actul normativ a fost adoptat total netransparent, noua Lege a minelor prevede că nicio exploatare din România nu va putea să înceapă fără ca înainte statul român să facă public acest lucru în toate etapele şi fără ca să se organizeze o licitaţie în modul cel mai transparent cu putinţă, impunând toate criteriile necesare, după ce a luat de la populaţie toate observaţiile privind exploatarea respectivă. Se vor aplica aceste prevederi și celor două proiecte miniere: exploatarea auriferă de la Roșia Montană și exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică? Sunt două proiecte care au divizat societatea românească din cauza inconsecvenței și minciunilor celor de la Uniunea Social Liberală care au fost, în funcție de interese obscure, când împotriva acestor proiecte, când susținători înfocați. Din Opoziție au scos oamenii în stradă, de la Putere au pus jandarmii pe ei.
Revenind la prevederile Constituției, cei care reprezintă temporar statul sunt obligați să respecte proprietatea unităților administrativ-teritoriale – mai ales că rolul acestora prin așa-zisa descentralizare USL ar trebui să crească. Așa că vin cu o propunere reparatorie, una care să detensioneze situațiile gen Roșia Montană și Pungești: acordarea unui procent din redevența statului măcar către comunitățile locale. Să simtă, cum s-ar spune, că merită pe plan local să susțină exploatațiile miniere. Reamintesc faptul că în perioada interbelică, prin lege, 10% din redevența statului mergea către comunitățile locale. Același procent îl încasa și proprietarul terenului pe care se făcea exploatația.
Cu un mic efort și cu înțelegerea rolului comunităților locale în dezvoltarea modernă a României, am putea azi să punem capăt unui război inutil dintre stat și cetățenii săi.
Până nu va exista o strategie de exploatare a solului și subsolului României care să țină cont de nevoile, sănătatea și prosperitatea comunităților locale, strategie discutată public și transparent, votul meu de azi în Parlament este NU.”