ClujAzi

Fii informat!

Deputatul clujean Sorin Moldovan cere răspunsuri ministrului Cercetării pentru stoparea finanțării proiectului USAMV

Deputatul de Cluj Sorin Moldovan, aflat la primul său mandat, a trimis astăzi Ministrului Cercetării şi Inovării, Șerban-Constantin Valeca, o întrebare parlamentară referitoare la stadiul proiectului de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe de la Universitarea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

O echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câştigat în luna decembrie 2015 un proiect internaţional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe pe axa JPI Food and Health, care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți. În cadrul consorțiului proiectului declarat câștigător, USAMV Cluj este partener.

”Din informațiile care mi-au fost aduse la cunoștință, din luna decembrie 2015 până în acest moment nu a fost începută procedura de contractare. Din discuțiile purtate trimestrial de responsabilii USAMV Cluj cu persoana de contact din România s-a tot amânat contractarea. Dintr-un consorţiu de şase ţări, România este singura ţară care nu oferă finanţare, în condiţiile în care referenţi internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. ANCSI a amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universităţii a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanţat deoarece, în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar că nu este obligată să o facă.

Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România este pusă în acest moment în faţa unei situaţii inexplicabile față de partenerii străini care nu au cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI.

În condițiile în care strategia României pentru cercetare este de a forma cât mai multe rețele europene, care ulterior să depună proiecte de cercetare pe axele Orizont 2020, ANCSI vine cu o decizie care contravine tocmai cu această strategie.

Întrebările la care trebuie să răspundă punctual domnul Ministru Valeca sunt: Cum se poate ca România ( prin ANCSI ) să nu respecte un angajament deja semnat? Care este motivul real pentru care instituția pe care o reprezentați nu și-a respectat angajamentele? Cum stimulează ministerul pe care il conduceţi parteneriatele cu alte țări? Credeți că va mai accepta cineva pe viitor un parteneriat cu o instituție din România, indiferent că vorbim de fonduri europene sau altfel de fonduri, atât de necesare sectorului de cercetare dacă instituțiile publice nu iși respectă angajamentele internaționale?”, se arată într-un comunicat al deputatului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *