ClujAzi

Fii informat!

Deschidere de an emoţionantă la cea mai mare universitate din România. UBB, sub auspiciile recunoştinţei

Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit, marţi, un ceremonial de înaltă ţinută academică pentru deschiderea noului an universitar în cadrul celei mai mari instituţii superioare de studiu din România.UBB 2

Rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop şi-a început discursul inaugural cu o referire la vorbele lui Cicero, care spune că nu este menire mai mare decât educarea tinerilor. „Acest act de instruire şi eudcaţie presupune doi protagonişti: studenţii şi profesorii. Dacă acest tandem funcţionează bine, societatea merge înainte”.

Conducătorul Universităţii a făcut referire şi la topurile internaţionale, care poziţionează UBB în afara primelor universităţi ale Lumii, însă Ioan Aurel Pop a menţionat că nu face rabat de la întâmpinarea studenţilor în cele trei limbi tradiţionale ale Transilvaniei: româna, maghiara şi germana, chiar dacă instruirea studenţilor exclusiv în limba engleză ar propulsa pe locuri fruntaşe prestigioasa instituţie clujeană.

De altfel, ce credibilitate mai au aceste clasamente când Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB se află în acest top pe locul 150-200 în topul mondial, când drumul spre Marte începe la UBB prin proiectul de izolare umană, când se doreşte continuarea dezvoltării proiectului substitutului de sânge, când UBB lucrează împreună cu NASA la trasarea graniţelor vechiului imperiu roman, când revista de specialitate în domeniul Administraţiei publice a UBB ocupă locul 30 în topul mondial al revistelor de profil, când UBB este vicecampioană mondială la dezbateri academice, când UBB este campioană la atragerea de fonduri europene, cu peste 1 miliard de lei atraşi în perioada de raportare 2007-2014.

„Facem totuşi prea puţine pentru comunitate, nu reuşim să-i păstrăm pe tinerii cercetători în UBB. Dacă ne comparăm cu cei din România suntem foarte buni, a venit vremea să ne comparăm cu cei din afară. Dascălii şi discipolii, studenţii, trebuie să revină la spiritul comunitar. Ne grăbim să-i criticăm pe alţii în loc să muncim. Dragostea pentru ţara care ne ţine pe noi este în mare suferinţă, încetăm să mai fim buni, lucru care ne îndeamnă spre rău, însă universitatea ne arată cum să fim mai buni în plan profesional, social, general”, a adăugat rectorul.

Studenţilor care vin pentru prima dată la Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop le-a transmis să se bucure de faptul că sunt un brand al oraşului şi să se alăture celor care deşi se duc de aici, instruiţi, stol după stol, nu lasă Clujul vreodată gol, de peste 400 de ani atingând pe toţi cu nemuritoarea pasăre a tinereţii prin eterne pelerinaje. „Vă doresc un an universitar frumos, curat, precum corola de minuni a lumii”, a încheiat academicianul Ioan Aurel Pop.

După cum virtuţile promovate de către UBB nu pot să izvorască sau să ne manifese decât dintr-o autoritate care din toate ştie să fie recunoscătoare, după cum a menţionat preşedintele Senatului UBB, părintele profesori Ioan Chirilă, universitatea a invitat la ceremonia de inaugurare a noului an academic pe acei distinşi profesori care au condus catedre şi care astăzi se află în pensie, pentru a-şi exprima recunoştinţa deplină faţă de munca lor.

Ion Vlad, rectorul studenţiei actualului rector, Ioan Aurel Pop, a declarat că participă pentru prima dată la o asemenea manifestare cu sentimentul că universitatea îşi redobândeşte autoritatea, prestigiul şi moştenirea de mare valoare.

La eveniment au luat parte şi prorectorii Ioan Bolovan, Mihaela Luţaş, Rudolf Graf şi Radu Cătană, academicienii Dumitru Protase şi Ionel Haiduc, PS Florentin Crihălmeanu, conducătorul Şcolii doctorale de Ştiinţe ale Comunicării, prof. univ. dr. Ilie Rad, reprezentanţi ai autorităţilor din Olanda, SUA, Germania şi Franţa.