ClujAzi

Fii informat!

Destinație de vacanță – Câmpia Maghiară de Sud – Orosháza și Gyomaendrőd te invită la relaxare în băi termale

La doar o sută de kilometri de granița de vest a României, regiunea Câmpia Maghiară de Sud a Ungariei își așteaptă turiștii cu experienţe unice în complexe balneare şi de agreement, băi acoperite sau în aer liber dar și parcuri de aventuri sau festivaluri.

Turiștii care doresc să evite aglomeraţia sunt atrași de atmosfera relaxantă a băilor din orașele Orosháza sau Gyomaendrőd.

Orosháza – Perla Câmpiei Maghiare

Băile din Gyopáros se întind pe o suprafaţă de şapte hectare și dispun de 22 de bazine cu apă termală terapeutică, parc de saune cu diverse facilități, piscină olimpică, piscină de agrement şi piscină pentru copii. Complexul este deschis tot timpul anului cu piscine atât în aer liber cât şi interioare.

Complexul balnear se află pe malul lacului Gyopáros, într-o rezervație naturală cu o suprafață de 20 de hectare, unde turiștii se pot plimba cu barca, pot petrece o zi la pescuit sau pot face o drumeție prin pădurile răcoroase. De asemenea puteți vizita turnul din centrul complexului, de unde aveți o priveliște panoramică asupra întregului parc.
Prețul unui bilet de intrare pentru adulți este de 23 lei, iar pentru intrarea la saună veți plăti 25 de lei.

„Tratamentele de aici sunt recomandate pentru afecţiuni locomotorii, reumatice, ginecologice, dermatologice. Pentru vizitatori există pachete care acoperă 19 afecţiuni și durează 4 – 6 zile. În afară de terapie există şi partea de wellnes spa cu diferite pachete de servicii. Deosebit este şi complexul de saune care dispune de zece cabine (biosaună cu terapie prin infraroşii, cabină cu arome, cabine cu aburi, cabină tradiţională sau finlandeză)”, spune Kiss László, manager Gyopárosfürdő.

Dávid Zoltán, primarul orașului Orosháza, a arătat că principalul punct de atracţie al băilor este faptul că se află pe malul a trei lacuri naturale.
„În viitor se vor face foarte multe investiţii în jurul băilor. În vecinătatea hotelului Alföd Gyöngye va fi construit un loc pentru concerte şi spectacole, dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi cinematograf 3D. La Makó este frumos, dar suprafaţa este de o cincime din ce avem aici. Atu-urile băilor de la Gyopáros sunt relaxarea şi suprafaţa mare”, este de părere primarul din Orosháza.

Orosháza oferă o multe posibilități de cazare pentru turiști, de la hoteluri până la pensiuni de familie, iar în interiorul complexului balnear, pe malul lacului, cazarea se face în căsuțe de lemn sau de piatră în cadrul campingului. Parcarea în oraș este gratuită.

La doar 500 de metri de complexul balnear se află hotelul Alföld Gyöngye Hotel. Amplasat într-un cadru natural și liniștit, hotelul este un loc de odihnă ideal pentru familii cu copii, dar și pentru vizitatorii care sosesc în interes de serviciu, hotelul dispunând de cea mai mare sală de conferințe din zonă. Hotelul dispune de restaurant unde beneficiați de mic dejun, prânz și cină, un bar, cameră de joacă pentru copii, iar pentru pasionații de sport există un complex sportiv cu un parc de aventuri.

Gyomaendrőd – liniște și relaxare

Orașul Gyomaendrőd, situat la aproximativ o sută de kilometrii de Oradea, în județul Békés, atrage turiștii din România cu activități diverse – wellness, pescuit, vânătoare, la prețuri accesibile.

Principala atracție a orașului o reprezintă Băile Liget Gyógyfürdő és Kemping, întinse pe 2,2 hectare în parcul Elisabeta ce își așteaptă oaspeții pe tot parcursul anului pentru odihnă și agrement cât și pentru cure balneare. Complexul dispune de bază de tratament, băi cu ape termale, bazine de înot interioare și exterioare, saune și masaj. De asemenea, în incinta băilor se regăsesc și 90 de locuri de cazare. Costul biletului pentru adulți este de 15 lei/zi sau se pot alege diferite pachete de abonament, pentru mai multe zile sau cu diferite proceduri.

La restaurantul din incinta băilor turiștii se pot bucura de mâncare vânătorească: supă de fazan, friptură de căprioară și iepure, pește, purcel la proțap, la prețuri de 20 – 25 lei/porția și se pot delecta cu muzică lăutărească live.

Pe lângă atracții naturale și wellness, Gyomaendrőd oferă turiștilor o gamă variată de festivaluri interesante: Festivalul național al brânzeturilor și cașcavalului, Întâlnirea anuală a posesorilor de Volkswagen Beetle, Concursul Național de gătit pește, Festivalul muzicii populare, Festivalul pălincii și pomana porcului.

În luna mai are loc Festivalul național al brânzeurilor și cașcavalului, unul din cele mai cunoscute și apreciate festivaluri din Ungaria. Aici se pot degusta și cumpăra specialități de brânzeturi pe care nu le găsești în altă parte și se poate participa la conferințele susținute de producătorii de brânzeturi. Bineînțeles, festivalul e acompaniat de programe culturale și artistice.

Întâlnirea anuală a posesorilor de Volkswagen Beatle – are loc în luna august și întrunește sute de posesori sau pasionați de faimoasele mașiuțe. Perioada este marcată de parade, expoziții și concerte în aer liber.

Concursul național de gătit pește, a devenit deja o tradiție din 1998. Evenimentul care are loc în luna august, este marcat de diverse reprezentații cultural și activități sociale menite să aducă buna dispoziție tuturor participanților. Pe durate întregii zile participanții pot cumpăra sau gusta specialitățile preparate dn carne de pește.

Festivalul Muzicii populare Suttyomba, se adresează tuturor amatorilor de muzică și dansuri populare.

Festivalul pălincii și pomana porcului din Gyomaendrőd, cel mai așteptat festival al anului, se desfășoară la sfârșitul lunii noiembrie. Este un eveniment gastronomic cu adevărat spectaculos, participanții având ocazia să cunoască măiestria și unicitatea gusturilor tradiționale. Concursul de gătit din cadrul festivalului oferă turiștilor un spectacol culinar de neuitat, mai multe echipe se întrec în realizarea preparatelor specifice tăierii porcului: cârnați, jumări, etc. De asemenea, turiștii pot asista la tăierea porcului de către meșteri pricepuți, pârjolirea în mod tradițional în paie, pentru ca apoi acesta să fie tranșat și trimis în mâinile bucătarilor. Spectatorii pot cumpăra și degusta din produsele tradiționale

Cei mai pricepuți producători manufacturieri de pălică din zonă își prezintă licorile juriului pentru ca acesta să aleagă cea mai bună pălincă. Apoi aceasta e gustată de participanți la festival, fie ei jurați, localnici, turiști sau concurenți.

În tot acest timp, pe scena festivalului atmosfera e întreținută de artiști din zonă. Distracția continuă până târziu în noapte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *