Comisia Parlamentului European pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) îndeamnă elaborarea unui sistem de monitorizare constantă a situației statului de drept și a drepturilor fundamentale, existând deja un raport în curs de elaborare pe această temă. În opinia deputatului european Csaba Sógor este nevoie de un mecanism de monitorizare care evaluează și punerea în aplicare a legislației privind protecția minorităților naționale.
Un dialog cu Vera Jourová, Comisarul European pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, s-a aflat pe ordinea de zi a reuniunii din 10 decembrie a comisiei LIBE, precum și o audiere publică, privind introducerea unui mecanism de monitorizare a stadiului democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană.
La fel cum este prevăzut și în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), drepturile fundamentale, democrația și statul de drept nu sunt doar valori comune esențiale în statele membre ale UE, dar și principii de bază ale Uniunii, respectarea cărora este obligatorie. Articolul 7 din TUE include posibilitatea unei proceduri duble de prevenție și sancționare, pentru cazurile în care există un risc clar că un stat membru ar încălca aceste principii.
În lipsa unui astfel de mecanism de monitorizare obiectiv, adoptat de fiecare dintre statele membre, UE nu s-a folosit încă de posibilitatea prevăzută de articolul 7. Din acest motiv, Parlamentul European a cerut Comisiei LIBE să contribuie la crearea unui astfel de mecanism de monitorizare a situației democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale, prin elaborarea unui raport legislativ, de proprie inițiativă, pe acest subiect. Audierea din 10 Decembrie a pus bazele pentru pregătirea raportului legislativ din proprie inițiativă.
Secretarul General Adjunct al Comisiei Europene și experți de la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și Comisia de la Veneția au fost și ei prezenți la ședință. În ceea ce privește evaluarea situației statului de drept, secretar adjunct al Comisiei de la Veneția Simona Granata-Menghini a declarat: statul de drept nu este o situație statică, un maxim de nivel care poate fi ajuns, ci un proces dinamic care arată o imagine schimbătoare. Astfel toate statele membre trebuie să facă un efort continuu pentru a îndeplini aceste cerințe.
Acesta este motivul pentru care monitorizarea permanentă a respectării statului de drept de drept în statele membre și în UE este inevitabilă.
Consultantul juridic al Agenției pentru Drepturi Fundamentale, Gabriel Toggenburg a subliniat, în ceea ce privește problema drepturilor fundamentale, că în procesul de elaborare a unui mecanism de monitorizare trebuie folosit un sistem de indicatori pentru drepturi fundamentale, bazat pe standardele UE, ONU și a Consiliul Europei.
În discursul său Csaba Sógor a subliniat că, Uniunea Europeană ar trebui să protejeze drepturile minorităților naționale autohtone care trăiesc de mai multe secole pe teritoriul Europei și care încă suferă dezavantaje considerabile datorită limbii materne, a apartenenței etnice sau religioase. Deputatul european UDMR a cerut reprezentantul Comisiei Europene să găsească o modalitate prin care putem acționa împotriva încălcării drepturilor minorităților de către un stat membru.