Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, alături de Consiliul Judeţean Cluj, a fost gazda unei dezbateri regionale pe tema ,,Anticorupţiei în educaţie” organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Asociaţia pentru implementarea democraţiei.
La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, vicepreşedinţii Ioan Oleleu şi Vakar Istvan, preşedintele Asociaţiei pentru implementarea democraţiei, Alexandru Cumpănaşu, Valentin Cuibus, inspector şcolar general, preşedintele asociaţiilor de părinţi – Violeta Ilea Bonda, din partea Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Miron (preşedinte), fostul ministru al Educaţiei, Cătălin Baba, secretarul de stat în Educaţie, Gabriel Ispas, precum şi mai mulţi inspectori de specialitate.
Secretarul de stat a spus că din fericire, la Cluj nu a existat nicio sesizare legată de posibile fraude la Bacalaureatul din 2013, din totalul celor 200 înregistrate la nivel naţional.
„Dacă nu rezolvăm noi această problemă prin metodele care ne stau la dispoziţie, prin calea preventivă, o s-o rezolve televiziunile în modul în care ştiu, şi DNA, DIICOT, Poliţia, vor veni călare şi vor face acest lucru prin mijloacele lor, dar nu sunt mijloace cu care cadrele didactice sunt fericite. Ceea ce putem să facem este să prevenim, formarea şi responabilizarea întregii societăţi”, a adăugat Ispas.
După consultări cu reprezentanţi ai părinţilor, elevilor şi inspectoratelor şcolare din judeţele ţării şi cu experţi europeni, Asociaţia pentru implementarea democraţiei a prezentat o strategie pe 2 ani, care să reducă din vulnerabilităţile sistemului pe componenta preventivă în lupta împotriva corupţiei.
„Cel mai greu pentru noi a fost să facem o strategie mică, pentru că la partea de text suntem foarte buni. Am dorit să fie precum Constituţia. Există şi tendinţa birocratică a sistemului de a interveni cu limbaj de lemn, dar şi a societăţii civile de a exagera. Strategia cuprinde şi componente ale MCV pe Justiţie”, a declarat Alexandru Cumpănaşu.
Proiectul prevede creşterea gredului de educare pe tema combaterii corupţiei în Educaţie, creşterea gradului de integritate a persoanelor implicate în sistem, transparentizarea sistemului de învăţământ şi evaluarea gradului de răspândire a fenomenului de corupţie în sistem.
Una din cele mai spinoase teme ale dezbaterii a reprezentat-o cea a camerelor video de supraveghere instalate în sălile de examen, demers care a întâmpinat opoziţie puternică şi din partea unor membri ai partidelor politice, precum şi din partea unor asociaţii de părinţi.
Reprezentantul elevilor a menţionat că deocamdată este de acord cu funcţionarea camerelor video, dar în viitor doreşte să fie eliminate precum în Germania, unde absolvenţii susţin singuri examenele, însă dacă un elev este văzut că încearcă să copieze, „se alege cu imaginea deteriorată în ochii altor elevi”.