Joi a avut loc dezbaterea publică pe tema proiectelor cuprinse în bugetul municipiului Cluj-Napoca, propus pentru anul 2016. Un subiect sensibil care a fost atins l-a reprezentat problema lipsei locurilor de parcare din Centru.
Primarul Emil Boc a precizat că o parte din rezolvare se afla în amenajarea unui parking în preajma sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, însă Federaţia Sindicatelor din Învăţământul Preuniversitar nu a fost de acord să cedeze 5 metri sub gardul care înconjoară imobilul.
„Ni s-a promis că vom primi acordul, era primul model de parking subteran în Centru, pe un teren liber de sarcini, soluţie prevăzută cu lift, însă în cele din urmă n-au mai fost de acord”, a spus edilul.
O altă locaţie vizată este Piaţa Avram Iancu, însă Mitropolia Clujului nu îşi exprimă acordul pentru realizarea unui parking.
O propunere care are şanse de reuşită vine din sfera privată şi indică un parking suprateran de 400 de locuri pe strada Avram Iancu. PUZ-ul este valabil până în luna iunie, când se aplică noul PUG.
Un parking este propus şi lângă Casa de Cultură a Studenţilor, la vechea policlinică studențească.
„Costurile calculate sunt de 5000-10.000 de euro pe locul de parcare, dar avem pregătiţi 5,2 milioane în buget pentru a interveni rapid când seidentifică o soluţie. Încet-încet se clarifică şi situaţia juridică a suprafelor pe care se află garaje”, a adăugat Emil Boc.
Consilierul local Claudia Anastase a propus amenajarea de parkinguri şi prin degajarea clădirilor deteriorate, abandonate.
Anstase a solicitat implementarea unui sistem de parcări fără abonament în Centru, în parteneriat cu asociațiile de proprietari, precum şi a unui sistem de parcare gratutită timp de 30 de minute pe lângă instituțiile publice.
Soluţia atacă şi fluenţa circulaţiei în Centru prin eliminarea locurilor de parcare pe orizontală şi amenajarea celor pe verticală. Pe locul unui loc de parcare s-ar putea construi un sistem care să permită parcarea a 6 maşini, după modelul pus deja în practică în Bucureşti.