ClujAzi

Fii informat!

Din luna martie încep consultările cu mănășturenii pentru constituirea bugetului participativ

Începând din luna martie 2013, încep consultările cu cetățenii pentru întocmirea bugetului participativ al cartierului Mănăștur, proiect-pilot care se dorește să fie implementat la nivelul întregului municipiu, începând de anul viitor.Conferinta Primarie, foto- Otilia Muresan

„Această acțiune este o formă de respect față de plătitorul de taxe […] în acest proiect se pornește deocamdată cu o structură voluntară, adică fără finanțare de la bugetul public”, a declarat edilul Emil Boc. Primăria contribuie la implementarea proiectului prin efortul de mediatizare și cu participanți la întâlnirile consultative, participanți printre care se vor regăsi inclusiv primarul.

Bugetul participativ presupune implicare multiplă, din partea administrației publice și a societății civile, care duce la o mai bună eficiență în gestionarea banului public și la transparență.

Pe termen lung, bugetul participativ creează acele comunități active la nivel local în fiecare dintre cartiere, duce la autoguvernare, identificarea propriilor resurse, reduce dependența de autorități, încurajează participarea activă și stimulează creativitatea cetățenilor.

Proiectele conturate pe baza dorințelor mănășturenilor vor fi cuprinse în bugetul municipalității de anul viitor sau chiar în 2013, la rectificarea bugetară.

Echipe a câte cinci facilitatori comunitari, împărțite în trei zone ale cartierului Mănăștur, se vor întâlni cu cetățenii. După întocmirea unei liste finale de doleanțe, aceasta va fi prezentată din nou cetățenilor, care vor putea să contribuie la implementarea proiectelor propuse. După evaluarea gradului în care cetățenii se pot implica prin intermediul resurselor proprii la implementarea proiectelor, o listă cu propuneri va fi înaintată Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru acoperirea necesarului care rămâne descoperit.

Primele întâlniri dintre facilitatorii comunitari și cetățeni vor fi demarate din martie. Facilitatorii vor fi persoane acreditate să desfășoare această activitate și vor putea beneficia de instruire în acest sens inclusiv din partea Băncii Mondiale.

Proiectul bugetului participativ va fi expus timp de 10 zile pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, spre dezbatere publică.