ClujAzi

Fii informat!

Doi alpinişti clujeni au cucerit cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american

Alpiniştii clujeni Prundeanu Mihnea şi Pătraşcu Iuliu Ciprian au reuşit să cucerească, la sfârşitul săptămânii precedente, vârful Denali (6.168 m), cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american. Cei doi sunt la a doua tentativă de a atinge vârful Denali, după ce expediÈ›ia din cadrul căreia au făcut parte anul trecut (2014) a eşuat din cauza condiţiilor meteorologice extrem de dificile pe care au fost nevoişi sa le înfrunte în ziua de vârf, fiind obligaţi să se întoarcă cu doar câteva ore înainte de atingerea obiectivului (în Denali Pass, la o altitudine de aproximativ 5600 m).

Expediţia din acest an, sprijinită şi de Consiliul Judeţean Cluj, a avut loc în perioada 4–21 iunie 2015. Cei doi temerari au ales să meargă sub forma unei echipe independente, fără a apela la serviciile de logistică sau ghidaj ale companiilor locale.

„Consider că diferenţa între expediţia din 2014 şi cea din 2015 a constat în numărul de zile consecutive de vreme bună de care am beneficiat în acest an (patru la număr), în comparaţie cu 2014 când nu am prins mai mult de una, maxim două zile consecutive care să ne ofere şansa de a avansa între tabere, în condiţii de siguranţă. Dacă la expediţia din 2014, care a cuprins, în total, un număr de 18 zile, doar 2-3 zile au fost bune, în restul timpului confruntându-ne cu vânturi şi ninsori puternice, în acest an, expediţia propriu-zisă a durat doar 11–12 zile, din care am reuşit să prindem aproximativ 5–6 zile de vreme bună, cu vânturi reduse şi fără ninsori abundente”, a declarat la întoarcere alpinistul Pătraşcu Iuliu Ciprian.

„Denali este un munte impunător, ridicându-se ca un masiv individual cu mult peste vârfurile învecinate. Deşi de-a lungul ascensiunii nu am întâlnit pasaje tehnice deosebite, temperaturile foarte scăzute, ninsorile permanente şi lungimea traseului ales (West Butress) au făcut ca ascensiunea să fie una dificilă, o luptă de uzură cu mult consum de energie, atât fizică cât şi mentală”, a declarat alpinistul Mihnea Prundeanu.

Alaska este cel mai nordic stat american, fiind recunoscut atât pentru frumuseţea izvorâtă din sălbăticia zonei cât şi pentru temperaturile extreme întâlnite aici datorită apropierii de Polul Nord. De asemenea, fauna şi flora acestor locuri este renumită în întreaga lume, statul american cu numărul 50 fiind denumit de către localnici: „Gradina zoologică” a Americii. Vârful McKinley face parte din Parcul Naţional Denali, unul dintre cele mai mari şi bine conservate din lume.

„Finanţarea unui astfel de proiect este o provocare în sine, astfel încât, în acest context, confirmarea unor colaborări precum este cea cu Consiliul Judeţean Cluj a fost extrem de reconfortantă”, a declarat alpinistul Pătraşcu Iuliu Ciprian

Expediţia „Alaska – Cluj 2015” face parte dintr-un proiect mai amplu al alpinistului Pătraşcu Iuliu Ciprian – „Seven Summits Today” care se constituie din atingerea a cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent: Asia – Everest (8.848 m), America de Sud – Aconcagua (6.962 m), America de Nord – McKinley (6.168 m), Africa – Kilimanjaro (5.895 m), Europa – Elbrus (5.642 m), Antarctica – Vinson (4.897 m), Indonezia – Carstensz (4.884 m).

„Este un proiect pe care l-am început în anul 2012 şi care se întinde pe mai mulţi ani. Necesită extrem de mult timp, energie, sacrificii personale, profesionale şi financiare. Deşi m-am gândit extrem de mult timp înainte de a începe acest proiect, deoarece nu-mi place să încep multe lucruri pe care să nu fiu capabil ulterior să le duc la un bun sfârşit, nu ascund faptul că au fost momente (şi sunt convins că vor mai urma şi altele) în care am fost tentat să renunţ), dar bănuiesc că şi aceste momente fac parte din frumuseţea „drumului” în sine spre atingerea unui astfel de obiectiv atât de provocator”, a mai declarat în încheiere alpinistul clujean Pătraşcu Iuliu Ciprian.