ClujAzi

Fii informat!

Dorin Chirtoacă: Dacă socialiștii câștigă Chișinăul, Republica Moldova va avea soarta Crimeii

Liberalul Dorin Chirtoacă are 37 de ani și este primarul Chișinăului din 2007. Provine dintr-o familie de opozanți ai regimului sovietic, a terminat liceul la Iași și Facultatea de Drept la Universitatea din București.

Pe 28 iunie are loc în Republica Moldova al doilea tur de scrutin pe care Chirtoacă speră să-l câștige.

După primul tur, între actualul primar al Chișinăului și contracandidata sa din partea socialiștilor, Zenaida Greceanîi, diferența este de mai puțin de două procente. În Consiliul Municipal al capitalei R. Moldova, în urma primului tur al alegerilor locale, socialiștii susținuți de Moscova au 31,93%, Partidul Liberal din care face parte și Chirtoacă – 29,42%, în vreme ce celelalte partide așa-zis pro-europene au obținut scoruri foarte mici: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) – 3,52% și Partidul Democrat Moldovean – 2,68%. Formațiunea fostului premier Iurie Leancă, PPEM, și-a adjudecat 11,58% din voturi, în vreme ce Partidul Nostru, înființat de omul Rusiei, Renato Usatîi, a luat 6,38%, iar comuniștii – 5,13. Guvernul moldovean este format din PLDM și PDM, susținute din Parlament de către comuniști, fiindcă anul trecut, după alegerile generale, cele două formațiuni au refuzat condiția PL de a avea un procuror general agreat împreună cu UE.

Dorin Chirtoacă este de părere că în funcție de rezultatul alegerilor din Chișinău se va decide viitorul R. Moldova: fie va merge pe drumul european „încet și împiedicat“ dacă va câștiga candidatul liberal; fie, dacă va cădea în mâinile socialiștilor, atunci „într-un an sau doi“ țara va avea soarta Crimeii, a Donețkului sau Luganskului: „Am putea ajunge astfel în Uniunea Euroasiatică sau chiar provincie a Federației Ruse, așa cum a devenit în 1812 sau cum se întâmplă azi cu Crimeea“, spune Chirtoacă. Primarul Chișinăului deplânge, pe de altă parte, „absența“ actualului președinte din ecuația care se scrie acum în R. Moldova, explicând că „Traian Băsescu a fost întotdeauna un președinte prezent“ și că „un președinte prezent este de preferat oricărui președinte absent“, scrie Timpul.md.