Consilierul judeţean Mihai Seplecan, care a ocupat pentru trei zile funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a susţinut astăzi o conferinţă de presă pe şantierul Centrului Integrat de Management al Deşeurilor, unde lucrările stagnează de mai mult timp.
Seplecan i-a convocat pentru explicaţii pe fostul manager de proiect, Mariana Raţiu, pe arhitectul judeţului, Claudiu Şalanţă şi un reprezentant al antreprenorulu care realizează lucrările, acesta din urmă fiind declarat absent.
Mariana Raţiu a dezvăluit cu această ocazie că lucările la centrul din zona Tufele Roşii au fost subcontractate către firma Napoca, al cărei patron – Ioan Bene a fost reţinut pentru dare de mită alături de Horea Uioreanu. Potrivit lui Claudiu Şalanţă, firma a început să facă lucrări de excavare fără aprobare la baza dealului unde va fi situată fabrica de sortat deşeuri, punând astfel în percol întregul proiect. Arhitectul a menţionat că există bănuieli rezonabile cu privire la faptul că pământul excavat a fost utilizat la lucrările efectuate de firma Napoca la amenajările de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.
Mariana Raţiu a formulat o plângere penală în luna aprilie 2014 la adresa antreprenorului Atzwanger, din Italia, căruia Consiliul Judeţean i-a cedat terenul, căruia i-a fost aplicată şi o amendă de 60.000 lei pentru excavări. Italienii s-au apărat menţionând că firma Napoca a efectuat excavări în afara terenului primit în administrare, însă Mariana Raţiu a spus că ei ar fi trebuit să facă sesizări în acest sens din moment ce excavările le afectau şantierul.
O altă problemă a proiectului este faptul că fundul celulelor de depozitare nu a fost săpat la dimensiunile din proiect, lucru care duce la reducerea volumului deşeurilor care pot să fie adunate. De asemenea, respectivele celule nu pot fi drenate după ce pământul cu care s-a lucrat nu a fost prelucrat conform specificaţiilor din proiect.
Mariana Raţiu, director în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, spune că după ce a depus plângerea penală pentru aceste lucrări, a început să primească ameninţări atât pe telefonul personal cât şi pe anumite ziare din Cluj-Napoca, lucruri care au fost reclamate la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Firma Napoca Construcţii a prins şi contractul pentru realizarea drumului de acces spre centrul de deşeuri.
Termenul de execuţie al lucrării este 19 octombrie 2014 (imposibil de respectat), iar termenul de finanţare final este până în decembrie 2014. Totuşi, Consiliul Judeţean a început deja demersuri pentru prelungirea duratei de finanţare, până în ianuarie 2016, după care judeţul este bun de plată pentru amenzi de la Uniunea Europeană.
Mariana Raţiu a explicat astăzi că orice cheltuială suplimentară generată din erori ale proiectanţilor sau executorilor lucrărilor va fi achitată de către aceştia.
În privinţa blocării activităţii pe şantier, Raţiu a afirmat că instituţia pe care o reprezntă nu putea să continue finanţarea lucrărilor din moment ce acestea erau executate cu rea-credinţă şi nu exista niciun element care să arate vreo îmbunătăţire.
Consilierul judeţean a subliniat şi apariţia bizară a unor pungi de noroi pe şantier, care nu ar fi existat la demararea lucrărilor şi care ar fi responsabile de alunecările de teren produse la faţa locului.
Valoarea totală a lucrărilor de la centrul de deşeuri se ridică la 107.520.000 lei.
Mihai Seplecan promite că va face conferinţe similare şi la Aeroportul Cluj-Napoca şi drumul turistic Ic-Ponor.