ClujAzi

Fii informat!

Două autoturisme și o cabană au fost distruse de flăcările puse pentru curățarea vegetației

Din totalul a 122 intervenții pentru stingerea incendiilor desfășurate de ISU Cluj de la începutul acestui an, 62 au fost înregistrate în zilele de sâmbătă și duminică.

Majoritatea dintre acestea au fost generate de arderile pentru igienizarea terenurilor de resturi vegetale, care, ulterior, au fost scăpate de sub control sau, în unele cazuri, focul a fost lăsat nesupravegheat.

În două cazuri s-au produs pierderi și distrugeri materiale semnificative, două autoturisme fiind distruse, iar o cabană de vacanță a fost mistuită de flăcările scăpate de sub control. Totodată, arderile necontrolate au pus în pericol bunurile şi gospodăriile situate în apropierea terenurilor igienizate. Primarii au obligaţia de a asigura protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie.

După aceasta:
-Izolaţi zona de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate.
-Executaţi arderea numai pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt.
-Parcelaţi miriştea în suprafeţe de maxim 10 hectare prin fâşii arate.
-Supravegheaţi arderea până la finalizarea ei. Primari, asiguraţi protecţia la foc a localităţii prin supravegherea permanentă a respectării de
către cetăţeni a regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

Realizaţi următoarele măsuri de prevenire pe timpul arderilor aprobate şi cele de igienizare la curăţenia de Paşti:
-Stabiliţi şi marcaţi locurile speciale pentru adunarea gunoaielor
-Întocmiţi şi afişaţi în locuri vizibile programul, pe zile şi ore, în care cetăţenii pot efectua arderi şi măsurile de prevenire pe care aceştia trebuie să le respecte
-Asiguraţi prezenţa serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi prevedeţi mijloacele de stingere a incendiilor la locurile de ardere
-Aplicaţi legea prin sancţionarea tuturor acelor cetăţeni care nu respectă măsurile de prevenire specifice arderilor de mirişti şi gunoaie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *