ClujAzi

Fii informat!

Elena Uioreanu: Cine nu are tradiții, să-și cumpere! Noi trebuie doar să le păstrăm!

Invitată la cea de-a VI-a ediție a Concursului Internațional de Meșteșuguri Tradiționale, organizat la sfârșitul săptămânii trecute la Huedin, Elena Uioreanu, deputat liberal în Colegiul 9 Cluj, și-a declarat toată disponibilitatea de a-i sprijini pe cei care mențin vii meșteșugurile, tradițiile și cultura populară, pentru că acestea ne definesc ca națiune și ne pot crea oportunități reale de dezvoltare economică.PNL, foto Otilia Muresan (7)

Elena Uioreanu susține că moștenirea noastră culturală de tip popular, tradițional poate fi valorificată economic prin dezvoltarea unor sectoare turistice de nișă, extrem de apreciate și căutate de occidentali: turismul de tip etnocultural, ecumenic și rural. Parlamentarul clujean s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut la Concursul Internațional de Meșteșuguri Tradiționale ”Mâini de Aur” de la Huedin, la care au participat copii și tineri din 25 de școli, cluburi, licee, seminarii teologice sau asociații neguvernamentale din țară, precum și reprezentanții a două gimnazii din Republica Moldova (Gimnaziul ”Paul Mihail” din Raionul Ungheni și Gimnaziul Izbiște din raionul Criuleni) și și-a declarat public susținerea unor acțiuni viitoare de acest gen.

Deputatul liberal din Colegiul 9 Cluj a premiat două surori care pictează icoane pe lemn, Oana și Lorena Filip, pentru a-și arăta aprecierea față de cei ce fac legătura între trecut și viitor. Elena Uioreanu susține că va face demersuri pentru promovarea acțiunilor menite să aducă în atenția publicului moștenirea culturală și se va implica activ în inițierea unor proiecte de atragere a turiștilor români și străini în zona rurală a județului Cluj, pentru a le arăta valorile tradiționale păstrate pe aceste meleaguri.

”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a arăta lumii că avem meșteșuguri cum nu mai sunt nicăieri, că avem o cultură populară vie pe care străinii trebuie să și-o cumpere, pentru că ei și-au pierdut-o pe drumul spre civilizație. Noi o avem și putem să le-o prezentăm și lor. Noi avem marfa, trebuie doar să învățăm să ne-o vindem la prețul corect şi fără a face rabat de la calitate. Avem originalul, nu trebuie să ne folosim de kitsch-uri pentru a impresiona. Eu le mulțumesc organizatorilor acestui eveniment: directorul concursului, dl. Ștefan Bara și dlui. Ioan Bota, directorul Palatului Copiilor Cluj, care mi-au arătat că cine are trecut, va avea cu siguranță și viitor”, spune Elena Uioreanu.