Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj a desfășurat ieri activităţi menite să marcheze Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, desemnată prin Rezoluţia 44/236 (din 22 decembrie 1989), la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Marcarea acestei zile este un moment prielnic pentru toți cei implicați în reducerea riscului de producere a dezastrelor să organizeze activități de sensibilizare la nivel comunitar, acțiuni ce pot avea un impact mare în atenuarea unui dezastru.
Prin aniversarea acestei zile se urmăreşte sensibilizrea comunităţilor sociale şi financiare în ceea ce priveşte rolul şi locul acestora în reducerea riscului la dezastre, prin utilizarea instrumentelor financiare pentru atenuarea vulnerabilităţii populaţiei predispusă la dezastre.
Judeţul nostru este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce cum ar fi: inundații, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase: secetă, înzăpeziri, grindină, chiciură, îngheţ, furtuni, viscol, precum şi dezastrelor tehnologice: accidente rutiere pe arterele de transport în care pot fi implicate substanţe periculoase, accidente aviatice, etc.
Pentru diminuarea și reducerea efectelor provocate de astfel de dezastre la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj sunt constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc care intervin atunci când situația o impune. La gestionarea situațiilor apărute la dezastre, în sprijinul pompierilor profesioniști intervin și voluntarii din Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile afectate, servicii ce își desfășoară activitatea în subordinea Consiliilor Locale, cât și echipele de intervenție din cadrul deconcentratelor cu funcție de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
„Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale” este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare a riscurilor în caz de calamități și să promoveze o cultură unitară de reducere a riscului de dezastre.
Încă de la debutul anului şcolar, prin cadrele Inspecției de Prevenire se desfășoară o campanie de informare a elevilor din unitățile de învățământ despre dezastre și modul de comportare pe timpul acestora.
Totodată, ieri au fost desfăşurate activităţi specifice zilei porţilor deschise şi au fost primite vizite ale mai multor grupuri de copii şi elevi din cadrul instituţiilor de învăţământ clujene. Pe timpul acestora s-a vizitat tehnica de intervenţie şi s-au desfăşurat câteva exerciţii de stingere a incendiilor.