În perioada 11-15 iulie, 26 elevi de gimnaziu din Cluj-Napoca vor avea ocazia să învețe de la specialiști IT cum să dezvolte propriile jocuri video pentru Xbox și PC în cadrul taberei RoboCamp organizată de Transylvania College, singura școală din România acreditată pe curriculum românesc și curriculum Cambridge.
„Unul dintre scopurile noastre este implementarea unui proces de învățare activă, adaptat secolului XXI, în care accentul se restrânge asupra creativității, inovației și a tehnologiei, trei dintre elementele de bază pentru sistemul contemporan în care copiii noștri au numeroase oportunități de carieră”, a declarat Ruxandra Mercea, Director Executiv al Transylvania College.
Astfel, timp de 5 zile, în cadrul taberei RoboCamp@Transylvania College, elevi din Cluj-Napoca, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, vor asista la sesiuni de creativitate, logică și vor învăța tehnici de codare, care să le permită să programeze un joc video eficient folosind Kodu, un limbaj vizual de programare special creat de Microsoft pentru dezvoltarea jocurilor pentru Xbox sau PC de către începători.
Potrivit reprezentantei școlii, obiectivul taberei Robocamp este acela de a stimula interesul copiilor pentru informatică și de a crește nivelul lor de competență în IT, având în vedere faptul că această știință a devenit un limbaj internațional, pe care tinerii elevi trebuie să-l cunoască pentru dezvoltarea viitorului lor profesional.
„Tehnologia evoluează într-un ritm extrem de rapid, dacă ne gândim că procesorul unui smartphone obișnuit a reușit să depășească cu mult capacitatea calculatoarelor folosite de Apollo 11 pentru aselenizare. Tocmai din acest motiv, dorim să le oferim elevilor oportunitatea de a desluși lumea tehnologiei și de a avea un avantaj competitiv în momentul inserției lor profesionale. Viitorul îl vor programa ei.”, a completat Ruxandra Mercea.
În acest sens, copiii vor fi coordonați de către Dr. Daniela Marghitu, profesor în cadrul departamentului de Informatică și Inginerie Software la Universitatea Auburn din Statele Unite ale Americii și expert în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). De-a lungul carierei sale de peste 20 ani, Dr. Daniela Marghitu a publicat în SUA numeroase manuale și lucrări acedemice în domeniul Tehnologiei Informației, contribuind astfel la dezvoltarea domeniului în care activează.
„Ca absolventă a sistemului public din România și obținând ulterior calificări suplimentare în SUA, apreciez inițiativa Transylvania College de a aduce o schimbare în sistemul educațional local prin aceste tipuri de activități, extrem de ofertante pentru publicul tânăr. Sunt la curent cu evoluția industriei de IT în zona Transilvaniei și cred că, prin astfel de evenimente extra-școlare putem contribui la dezvoltarea viitorilor antreprenori din Cluj”, a declarat Dr. Daniela Marghitu.
La finalul taberei, copiii vor primi și o diplomă care va atesta capacitatea lor de a înțelege cum este creat un joc video și de a construi propriul lor mecansim pe viitor.
Nu în ultimul rând, în cadrul taberei RoboCamp, participanții vor fi vizitați și de faimosul Lego Mindstorm NXT, robotul asamblat din piese de Lego. NXT este capabil să joace șah, să rezolve cuburi Rubik, să identifice și să stingă incendii, fiind pregătit să îi surprindă pe cei mici și cu numeroase alte abilități.
Leave a Reply