Elevii și profesorii Colegiului Tehnic Napoca au scris o scrisoare publică clujenilor, pentru protejarea naturii

de clujazi

În săptămâna dedicată acrtivitățuilor din cadrul programului “Să știi mai multe, să fii mai bun!”, la Colegiul Tehnic Napoca s-a derulat proiectul “Protejăm natura pentru viață”, în cadrul căruia s-au derulat, în fiecare zi activități de informare și ecologizare.colegiul napoca

Seria manifestărilor s-a încheiat cu redactarea unei scrisori deschise adresată locuitorilor Municipiului Cluj-Napoca.

“Stimaţi clujeni,

Prin această scrisoare vă supunem atenţiei faptul că educaţia pentru mediul înconjurător înseamnă formare pentru o dezvoltare durabilă şi are scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii, ajutând oamenii să acumuleze cunoştinţe, deprinderi, motivaţii şi valori de care au nevoie pentru a gestiona eficient resursele pământului şi a-şi asuma răspunderea pentru protejarea naturii.

În calitate de cetăţeni responsabili ai unuia dintre cele mai importante municipii din România, avem datoria să fim informaţi cu privire la importanţa calităţii mediului în viaţa noastră şi să ne formăm o atitudine de respect şi recunoştinţă faţă de natură, prin comportamente responsabile.

Dacă înţelegem că trebuie să luăm în serios protecţia naturii şi că un mediu sănătos e un drept important al fiecăruia dintre noi, de care avem mare nevoie şi pe care trebuie să îl apărăm, va fi mai uşor să adoptăm atitudinea corectă în raport cu tot ceea ce ne înconjoară. Chiar dacă trăim într-o lume condusă de interese materiale, începută de la cea mai fragedă vârstă, educaţia ecologică are mari şanse de reuşită.

Ceea ce nimeni nu poate contesta este faptul că noi, oamenii, afectăm calitatea vieţii noastre şi a mediului în care trăim, în fiecare clipă, într-o diversitate de moduri, unele mai dăunătoare decât altele. La fel de real este şi faptul că un comportament conştient, sensibil şi responsabil, în raport cu natura care ne oferă viaţă, se reflectă în cele mai mici gesturi pe care le facem. Să nu uităm că un mic gest, atunci când este făcut de milioane de oameni, are un impact uriaş asupra mediului înconjurător. Noi avem datoria morală să luăm atitudine, apoi îi vom determina şi pe ceilalţi să înţeleagă, să păstreze şi să respecte Natura, care ne susţine viaţa.colegiul napoca1

În contextul educaţiei pentru cetăţenie democratică şi responsabilă în relaţia cu mediul în care trăim, iată doar câteva gesturi care stau la îndemâna fiecăruia dintre noi în scopul protejării naturii:

• Să colectăm selectiv deşeurilor, mai ales că programele implementate de autorităţile locale ne oferă posibilitatea de a împlini acest deziderat!
• Să respectăm şi să îngrijim spaţiului verde, la locul de muncă, acasă, în vecinătatea zonei în care locuim, în timpul ieşirilor la iarbă verde!
• Să folosim produse biodegradabile de curăţare a casei şi produse ecologice de întreţinere personală !
• Să economisim energie, nelăsând luminile aprinse, scoţând din priză televizorul sau alte aparate electrocasnice atunci când nu le folosim!
• Să nu abuzăm, în consum, în nicio privinţă (hârtie folosită, mâncare, apă, produse de curăţenie, de ingienă etc)!
• Să nu lăsăm gunoaie în locuri din natură (parcuri, Pădurea Hoia, Sfântul Ion, malurile Someşului)!
• Să folosim, pentru cumpărături o sacoşă din material textil!
•Nu mai cumpăraţi sacoşe din plastic, chiar şi biodegradabile! La fabricarea sacoşelor de plastic se foloseşte petrol. Gândiţi-vă cât de mult poluează în momentul reciclării lor!
• Să utilizăm maşina personală cu restricţie! În ultimii10 ani emisia de CO2 rezultată din trafic a crescut cu peste 20 %. Putem alege pentru deplasările în oraş transportul în comun.

Şi lista comportamentelor responsabile faţă de mediul înconjurător rămâne deschisă.

Important este să ni le asumăm şi să le implementăm în activităţile noastre zilnice, consiliindu-i şi pe cei din jurul nostru să o facă.

Împreună putem reuşi !

Clujeni, apelul nostru are ca scop calitatea vietii fiecăruia dintre noi:

“SĂ PROTEJĂM NATURA PENTRU VIAŢĂ!”

Cu aleasă consideraţie,

În numele elevilor şi profesorilor Colegiului Tehnic Napoca din Cluj-Napoca,

Director,
Prof. Marinela Marc

Iată lista activităților desfășurată de elevii Colegiului în săptămâna dedicată naturii:

Luni – 01.04.2013colegiul napoca2
Postere tematice – “Protejăm natura pentru viaţă. Delta Dunării-Rezervaţie a biosferei între ştiinţă şi literatură”. Activitatea a avut un caracter interdisciplinar, urmărindu-se conştientizarea elevilor asupra importanţei ocrotirii naturii şi mediului înconjurător. De asemenea, prin analiza modului în care se reflectă realitatea în operele literare s-a avut în vedere dezvoltarea capacităţii elevilor de a comunica experienţa lecturii şi investigaţiei prin realizarea unor postere tematice care să îmbine noţiunile ştiinţiice cu cele literare.

Marţi – 02.04.2013
“Protejăm natura pentru viaţă”. “Plantăm arbori pentru sănătate!”: Acţiuni de ecologizare a unor spaţii verzi din şcoală şi de plantare gard viu, în
parteneriat cu SC ROSAL GRUP CLUJ-NAPOCA.

“Să gândim verde” – Realizarea şi montarea unor plăcuţe cu mesaje pentru protecţia unor ecosisteme și realizarea unui colț verde în școală. Acțiunea s-a finalizat cu amenajarea „Colțului Verde” – un panou de promovare al “Colțului Verde”, expunându-se planșele elevilor, afișele tematice despre deșeurile colectate, recipientele pentru deșeuri. Cea de a doua activitate a elevilor s-a desfășurat în parteneriat cu SC ROSAL GRUP, partener extrem de activ în activitatea de salubrizare și ecologizare a municipiului Cluj-Napoca. Și aici, elevii, au fost împărțiti în grupe având ca sarcini de lucru:
• Realizarea de afișe și fluturași cu mesaj eco, privind ocrotirea naturii și protejarea mediului
• Expunerea mesajelor la loc vizibil
• Împărțirea de fluturași tematici locuitorilor orașului Cluj Napoca
• Acțiuni de ecologizare în perimetrul școlii
• Plantarea de arbuști

Miercuri – 03.04.2013
“Protejăm natura pentru viaţă”. “Pe urmele scriitorilor ardeleni – Itinerar cultural-turistic” – Acţiuni de ecologizare pe malurile râurilor şi în jurul obiectivelor turistice Activitatea interdisciplinară desfășurată şi-a propus să dezvolte elevilor sentimentul aparteneței la entitatea naţională prin promovarea literaturii și potențialului turistic al zonelor învecinate localității în care elevii studiază. Totodată s-a dorit conștientizarea și responsabilizarea elevilor față de adevăratele valori, reflectate prin cultură, frumusețea naturală, tradiție, credință şi spirit civic.colegiul napoca3

De asemenea și-a propus formarea unui comportament ecologic prin stimularea motivației pentru protecția naturii, conștientizarea, sensibilizarea elevilor față de problemele mediului înconjurător.

Joi – 04.04.2013
“Apa – esenţa vieţii” – Sesiune de comunicări, dezbateri pe tema „Poluarea apei”, în parteneriat cu Facultatea de Geografie

Această activitate a fost structurată în trei parţi. În prima parte, domnul Horvath Csaba, șef de lucrări în cadrul catedrei de Hidrologie a Facultăţii de Geografie din Cluj-Napoca a prezentat starea actuală a poluării apelor, şi principalele cauze ale poluării. În partea a doua, am vizionat un scurt film cu numele Water – Live source, iar în partea a treia, elevii noştrii au prezentat mai multe referate: Apa, între necesitate şi risipă – prezentat de Roman Alin, din clasa XII T, Ce valoare subiectivă au apele? – prezentat de Acreţoaie Iulia, din clasa X A, Criza apei şi civilizaţia umană – prezentat de Făzăcaş Carmen, din clasa XI T, Percepţia problemelor apei – prezentat de Ambruş Andreea, din clasa X T2 şi Protejarea surselor de apă versus căutarea altora noi – prezentat de Făzăcaş Carmen, din clasa XI T.

Activitatea a avut rolul de a conştientiza elevii asupra importanţei ocrotirii apei şi mediului înconjurător. De asemenea, s-a avut în vedere dezvoltarea capacităţii elevilor de a comunica experienţa lecturii şi investigaţiei prin realizarea unor proiecte tematice şi prezentarea lor în faţa participanţilor.

Vineri – 05.04.2013colegiul napoca4
“FII CETĂŢEAN RESPONSABIL!” “Protejăm natura pentru viaţă!”: – Scrisoare deschisă adresată autorităţilor locale şi cetăţenilor pentru păstrarea unui mediu curat şi sănătos. Activitatea a avut un caracter interdisciplinar, urmărindu-se conştientizarea elevilor asupra importanţei ocrotirii naturii şi mediului înconjurător. De asemenea, elevii au redactat
o scrisoare adresată Consilierilor Locali şi Domnului Primar prin care solicită găsirea unei soluţii pentru amenajarea zonei pietonale situate între cele două lacuri, care face legătura dinspre strada Dunării, spre Iulius Mall şi transformarea împrejurimilor într-un colţ verde al oraşului.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.