ClujAzi

Fii informat!

Emil Boc: Am găsit o soluție temporară pentru deșeurile din oraș. Consiliul Județean nu face ce a stabilit

Primăria Cluj-Napoca va aloca în şedinţa de Consiliu Local de mâine suma de 4,6 milioane lei pentru RADP Cluj, pentru amenajarea unei rampe temporare pentru depozitarea deșeurilor. Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că rampa va putea funcţiona 9-10 luni, cu posibilitate de prelungire până la un an.

”Avem o soluţie la problema gunoaielor din municipiu. O soluţie la Cluj cu o regie, RADP, a Primăriei și cu costuri mai mici pentru cetăţeni, raportat la ceea ce plătesc în momentul de faţă. Este o soluţie care pentru început este pentru 9 – 10 luni, cu o extensie în perioada următoare pentru cel puţin un an de zile. Lucrăm la această soluţie încă din luna iunie, când am văzut că Consiliul Judeţean nu face ceea ce a stabilit în luna februarie, având pe de altă parte și iminenţa închiderii rampei de la Pata Rât. În aceste condiţii, noi am pornit pe un drum propriu pentru municipiu. Cu efortul tuturor colegilor din Primărie, cu sprijinul Agenţiei Judeţene de Mediu, care ne-a consiliat, pot spune că avem o soluţie după 15 octombrie, când nu vor mai putea fi transportate la Oradea gunoaiele. Asta înseamnă că vom avea o rampă de stocare temporară. Necazul este că totul va fi temporar, până când se termină centrul de deșeuri. Potrivit legii, aceste deșeuri, care se stochează temporar, trebuie duse la noul depozit atunci când el se finalizează. Va trebui să păstrăm în acest preţ o cotă de resurse financiare, pentru transportul deșeurilor din rampa temporară în noul depozit care se va construi de către Consiliul Judeţean. Important este că acum intrăm în Consiliul Local cu o hotărâre pentru rampă și cumpărarea de utilaje astfel încât pe 15 octombrie să fim pregătiţi să nu mai intrăm într-o altă criză a gunoaielor”, a declarat Emil Boc.

Între timp, președintele Consiliului Județean Cluj, pune bețe în roate RAADPP Cluj, dorind desființarea regiei care a primit aviz de mediu și mandat din partea consilierilor județeni în vederea realizării unei rampe temporare pentru deșeuri a județului. RAADPP Cluj și-a modificat inclusiv codul CAEN pentru a putea administra respectiva rampă, însă Seplecan favorizează o firmă privată din București, în detrimentul regiei din subordinea Consiliului Județean Cluj.

Consilierul județean Călin Tuluc a sugerat conducerii CJ Cluj să permită totuși RAADPP Cluj să amenajeze acea rampă, mai ales că obiectivul poate fi realizat în parametri similari cu cei ai firmei private, iar banii investiți și obținuți în urma valorificării deșeurilor rămân la Cluj.

Tuluc a indicat majorarea contribuției Consiliului Județean Cluj la ADI, care poate astfel achiziționa un teren privat pentru ca RAADPP să realizeze în 48 de ore o rampă temporară pentru deșeuri.