Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, că documentația pentru realizarea Centurii Metropolitane va fi realizată la Cluj, în locul Guvernului României, care a irosit deja doi ani de lucru. Studiile vor costa 4-5 milioane de euro, iar banii vor fi recuperați ulterior, din fonduri europene.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a avizat pozitiv cererea făcută de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu primăriile Florești, Gilău și Apahida. Administrațiile locale vor încheia un parteneriat pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a indicatorilor tehnici, proces care va dura până în 2019.
După aceea, Ministerul Transporturilor are la dispoziție 4 ani pentru construcție, până în luna decembrie 2023.
Emil Boc a declarat că această centură metropolitană e cu atât mai importantă cu cât se pierdeau și banii europeni pentru Spitalul Regional de Urgență, dacă nu era făcută.
”Am reușit să deblocăm proiectul, am obținut avizul Companiei naționale pentru a face în locul Guvernului studiul de fezabilitate, PUZ, și detaliile tehnice în vederea aatorizării centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca”, a anunțat primarul Emil Boc.
În termen de două săptămâni, autoritățile locale vor aproba prin ședințe ale consiliului local protocolul de asociere, fiecare urmând să contribuie la realizarea studiilor geo, topo, la stabilirea culoarelor de expropriere, a variantelor de traseu. Documentația va primi aprobare de la CNAIR, care va întocmi autorizația finală de construcție. În acest proces e nevoie și de avize de la Mediu, Ape, Păduri, Gaz, Electrica, Monumente, CFR, de aprobare de la departamentul Urbanism al Consiliului Județean Cluj.
”Am pierdut 2 ani, suntem într-un regim riguros, dar este posibil. Orice zi de întârziere de aici înainte însemană scăderea șanselor de realizare a centurii și pierderea banilor europeni”, a spus Emil Boc.
Proiectul centurii este estimat la un cost de 150 milioane de euro și se întinde pe 38 de kilometri.
Printre principalele beneficii enumerate de edil se află deblocarea situației imobiliare din oraș și regândirea politicii de mobilitate urbană.
Leave a Reply