La insistențele consilierului local Popa Irimie (PSD), primarul Emil Boc s-a angajat să constituie un serviciu special pentru preluarea celor 400 de străzi private din Cluj-Napoca, însă imediat cum va permite plafonul salarial dispus de Guvern.
Popa Irimie a arătat că în 06.12.2012 a fost numită o comisie pentru preluarea terenurilor proprietate privată cu destinația de drum în proprietatea municipiului Cluj-Napoca, la cererea cetățenilor, după o petiție semnată de peste 1000 de persoane.
„Am avut curiozitatea de a consulta ordinea de zi, să caut dacă există definit un asemenea serviciu în Regulamentul de Organizare și Funcționare. Am căutat să verific – răspunsul este negativ – dacă este constituit un asemenea serviciu la alte compartimente din cadrul Primăriei. Nu există nicio trimitere cu privire la acest aspect. Mă întreb: nu vrem să rezolvăm problema, ce se întâmplă de fapt? În ROF nu am văzut să fie definit acel serviciu. În 2015 am primit un răspuns prin care se arată că propunerea a fost aprobată astfel încât viitoarea organigramă să cuprindă un asemenea serviciu. Dacă totuși există acel serviciu aprobat, între 2012 și anul de față câte străzi a preluat comisia specială?”, a spus Popa Irimie.
Emil Boc i-a cerut consilierului local să meargă la Guvern, să ceară majorarea plafonului de salarii, care ajunge cu greu pentru situația actuală a organigramei.
Viceprimarul Gheorghe Șurubaru a acceptat să fie președinte al unei comisii cu această destinație, alături de alți funcționari din Primăria Cluj-Napoca. „Din păcate de atunci și până azi nu s-a reușit preluarea niciuneia dintre străzile propuse. Toate ofertele de donație nu au întrunit caracteristicile din regulament și legale pentru a putea fi preluate”, a afirmat Șurubaru.
Printre motivele invocate e faptul că există diferențe între PUZ și starea de fapt, există documentație transmisă Consiliului Județean Cluj pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern, care a rămas fără răspuns etc.
„Se putea rezolva această problemă din 2007, ați fost la guvernare până în 2011, puteați să vă asigurați resursele necesare pentru constituirea acestui serviciu”, a răspuns Popa Irimie.
Consilierul local Radu Moisin a constatat că încă din 2010 exista un val mare de cereri în acest sens, iar problema a rămas nerezolvată pentru că sunt străzi care au în CF mulți proprietari plecați chiar în străinătate, fiind necesar acordul tuturor pentru donație.
„Soluția este ca fiecare partid să discute cu reprezentații din Parlament pentru că e o problemă națională, pe care am constatat-o și în București și în altă parte. Avem de o parte cetățeni care nu își doresc străzile, dar nu le pot preda pentru că sunt mulți proprietari, iar noi dorim să le preluăm, dar avem un blocaj birocratic”, a propus Radu Moisin.